Sjednica Narodne skupštine 

Zloupotreba odluke o povećanju plata neće biti

  • 04.07.2018. 19:33

Set zakona o povećanju plata zaposlenih u Srpskoj, našao se pred narodnim poslanicima. Devet zakona, među kojima su izmjene Zakona o radu i Zakona o platama, bi, poručuje ministar finansija Srpske, Zoran Tegeltija, trebalo da bude usvojeno u toku sedmice.

Radnici bi, tako, veću platu dobili već za avgust, jer bi se neoporezivi dio plate sa 200 povećao na 500 maraka. Zloupotreba odluke, poručuje ministar finansija, neće biti dozvoljena.

"Ako neko od zaposlenih ne dobije veću platu za avgust, to znači da je njegov poslodavac prekšio Zakon, i mi ćemo pozvati sve zaposlene, i u privatnom i u javnom sektoru, da nam se jave, kontrolni organi će utvrditi ko je taj poslodavac, a mi ćemo se potruditi da dobije tu naknadu," rekao je Tegeltija.

Pretjerano velike rasprave nije bilo, jer su opozicionari odlučili da posebnoj sjednici ne prisustvuju. Neće to mnogo, kaže Tegeltija, uticati na rad parlamenta, jer, kako kaže, opozicija ionako ne doprinosi napretku Republike Srpske. Zato mjera Vlade o povećanju prihoda hoće, uvjereni su socijalni partneri. U Savezu sindikata su zadovoljni  sadašnjim povećanjem, ali se nadaju i novim.

"Ovaj neoporezivi dio treba da bude veći, da recimo doguramo bar do 700 maraka neoporezivog dijela, koji bi se kasnije prelio u povećanje plata radnicima u Republici Srpskoj," kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Srpske.

Podrška povećanju plata je zagarantovana, poručuju poslanici iz vladajuće većine. Za pohvalu je, kažu, što je Vlada odlučila da se u korist radnika, odrekne miliona iz budžeta. 

"Pozdravljam napor Vlade iako smatram da je i više nego smio i hrabar napor za jednu ekonomiju, za jedan budžet kakav je budžet Republike Srpske, da se odreknete 80 miliona," kaže Radovan Višković iz SNSD-a.

Set zakona o povećanju plata predviđa povećanje do 50 maraka u javnom i 30 maraka u realnom sektoru. Sve je to sa socijalnim partnerima dogovoreno prošle sedmice. Pregovori su vođeni i sa lokalnim zajednicama, koje će iz budžeta za povećanje plata izdvojiti oko 20 miliona maraka.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм