Rukovodstvo opštine

"Akcija Rosu vid pritiska i zastrašivanja građana, unijela nemir među žitelje Štrpca"

  • Извор: СРНА
  • 07.07.2022. 13:42

Rukovodstvo opštine Štrpce ocijenilo je da jutrošnja akcija specijalnih jedinica samoproglašenog Kosova - "Rosu" predstavlja vid pritiska i zastrašivanja građana i zatražilo da se prestane sa ugrožavanjem bezbjednosti žitelja ove multietničke opštine na krajnjem jugu pokrajine.

Na hitnom sastanku rukovodstva opštine Štrpce zaključeno je da je ova akcija sprovedena na veliki praznik i opštnsku slavu - Ivanjdan izazvala veliko uznemirenje stanovništva, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika Dalibora Jevtića.

Prema ocjeni rukovodstva opštine, današnji upad "Rosu" u zgradu u kojoj je sjedište Privremenog organa srpske opštine Štrpce sa nalogom "da se trajno zatvori" potvrda je da je akcija sa političkom pozadinom usmjerena protiv stanovnika opštine i opštine kao institucije.

Iz rukovodstva opštine traže, kako od kosovskih tako i međunarodnih institucija da se prestane sa pritiscima, te da prestane ugrožavanje bezbjednosti građana.

"Zabrinjava i nemir unosi veliko prisustvo policije Kosova tokom izvođenja akcija", naglašavaju iz rukovodstva opštine i ističu da dodatno zabrinjava što se u sudskom nalogu govori o nekakvim špijunažama, ilegalnim kamerama i ilegalnim strukturama iako su kamere i video-nadzor postavljeni od opštine koja radi po zakonu.

Rukovodstvo opštine Štrbac ističe Akcija "Rosu" sprovedena je po nalogu Osnovnog suda iz Uroševca na nekoliko odvojenih lokacija s ciljem, kako je navedeno iz tužilaštva, "uklanjanja ilegalno postavljenih kamera i video-nadzora koje su služile za špijunažu".

Rukovodstvo opštine Štrbac ističe da su sigurnosne kamere postavljene u selima Drajkovce i Jažince i u samom Štrpcu u skladu sa procedurama o javnim nabavkama, i to u tri navrata 2013, 2016 i 2017. godine.

U saopštenju se naglašava da su početkom 2014. godine pokidani kablovi video-nadzora na stubovima u Štrpcu i da od tog trenutka kamere nisu bile u funkciji, a da je o incidentu obaviještena Kosovska policijska služba.

Kosovska policija je, kako se navodi, u nekoliko navrata u toku 2022. godine tražila sve informacije u vezi sa kamerama, pregledala server i lično se uvjerila da video-nadzor nije u funkciji.

Iz rukovodstva opštine Štrpce ističu da "zabrinjava činjenica da je akcija sprovedena na veliki praznik u Štrpcu - slavu opštine - Rođenje Svetog Jovana, poput akcija izvedenih trećeg dana slave Svetog Nikole u decembru 2021. godine, Badnjeg dana 2022. godine, 16. marta ove godine, dan pred obilježavanje Martovskog pogroma.



Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.