Stevica Deđanski

Ako pobijede republikanci, Srbi bi mogli da se nadaju bar razumijevanju

  • Извор: СРНА
  • 06.11.2022. 10:56

Analitičar Stevica Deđanski smatra da bi Srbi, u slučaju pobjede republikanaca na predstojećim izborima za Predstavnički dom američkog Kongresa i Senat, mogli da se nadaju bar nekom razumijevanju za njihovu situaciju.

Deđanski kaže da bi, s obzirom na sadašnju situaciju, Srbima značilo da republikanci Donalda Trampa na predstojećim izborima u SAD 8. novembra osvoje Predstavnički dom Kongresa i Senat.

On smatra da će republikanci skoro sto odsto sigurno uzeti Kongres, a da zavise za neka tri mjesta što se tiče Senata, mada je vrlo velika vjerovatnoća da će i to dobiti.

U situaciji da oni dobiju izbore, kaže Deđanski, možemo očekivati promjene, iako postoje razna oprečna mišljenja o tome da li će se mijenjati američka politika.

Deđanski je naveo da je američka politika dosljedna u smislu da brinu samo o svojim interesima.

Podsjetio je na primjer iz vremena kada je Tramp bio predsjednik SAD, kada je kritikovao zapadnu Evropu da finansira NATO samo sa dva odsto, pa su se tada svi čudili, a onda je došao demokrata DŽozef Bajden i napravio da finansiraju sa četiri odsto.

- Ovaj primjer pokazuje da oni imaju zajedničku politiku po nekim stvarima - rekao je Deđanski.

Ipak, kaže Deđanski, postoji razlika u pristupu ove dvije strane, iako, kada dođu na vlast republikanci, sigurno neće reći, na primjer, da su Rusi sto odsto u pravu ili da su Srbi sto odsto u pravu.

- U svakom slučaju održaće isti stav po pitanjima Rusije da je agresor i da Srbija treba da prizna Kosovo, ali za razliku od administracije Bajdena, bar će pokušati da pričaju, da dođu do regularnog, razumnog rješenja. A to je kada govorimo o Americi vrlo velika razlika - naveo je Deđanski.

On ističe da je u SAD trenutno na vlasti administracija koja ne želi da sasluša nikoga i koja nastavlja politiku koju je počela 90-ih godina.

Republikanci će se, kaže Derđanski, držati osnovnih postulata spoljne politike Amerike, ali i pokušati da uvaže interese i kontra strane da bi se došlo do mirnog rješenja.

Deđanski je podsjetio da je Tramp osudio odlazak predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na Tajvan, te da su predstavnici njegove administracije htjeli da uvaže interese Srbije da se dođe do nekog konačnog dogovora za Kosovo, ali uz uvažavanje i interesa Beograda.

- Tako da postoji mogućnost i velika vjerovatnoća da će doći do te promjene. Znači spoljna politika i njeni ciljevi će u principu ostati isti, ali dolazak do njih će zavisiti od toga ko bude držao Kongres i Senat - rekao je Deđanski.

U situaciji da ne bude promjene ili bude male promjene, kaže Deđanski, to će se sve nastaviti još dvije godine do predsjedničkih izbora u SAD.

U SAD uveliko traje prevremeno glasanje za izbore za Predstavnički dom Kongresa i Senat, koji se održavaju na polovini predsjedničkog mandata DŽozefa Bajdena.

Amerikanci biraju novi sastav Predstavničkog doma Kongresa, odnosno 435 kongresmena, kao i 35 od 100 predstavnika u Senatu.

Prema aktuelnom sazivu Kongresa, izabranom 3. novembra 2020. godine, kojem mandat traje do 8. novembra kada je zakazan glavni izborni dan, demokrate imaju 222 poslanika u Predstavničkom domu, a republikanci 213. Za većinu je potrebno 218 poslanika.