Цијене јела у хрватским ресторанима посљедњих су година значајно порасле, а разлике у односу на раздобље прије увођења евра достижу и до 75 одсто.
На обали се све чешће говори о празним ресторанима, док гости високе цијене наводе као главни разлог, а угоститељи их оправдавају растом трошкова намирница и радне снаге.
Дневник Нове ТВ упоредио је цијене у ресторанима из претходних година с онима данас, а разлике су, како наводе, велике.
Они су истражили јеловнике истих ресторана сад и ранијих година, при чему наглашавају да се ради о случајном узорку с популарних интернетских страница за препоруку ресторана, гдје су пронађени и архивирани јеловници.
Цијене се, кажу, од прошлог љета нису значајно мијењале, али су од увођења евра порасле, а ниједан ресторан није задржао старе износе.
Велик раст цијена у свега неколико година
Прво љето с евром било је 2023. На Хвару је омлет тада коштао 11 евра, а сад 13, што је пораст од 18 одсто. Хамбургер је у истом раздобљу поскупио 15 одсто. У Задру су дагње на бузару 2022. коштале 88 куна (11,60 евра), а ове године 14,50 евра - раст од 25 одсто.
Туна на грилу с поврћем скупља је више од 5 евра, а пршут с пашким сиром с 98 куна попео се на 15 евра (око 15 одсто више).
Поскупљења су видљива и код италијанских јела. Пизза вегетаријана у Дубровнику је 2021. била 95 куна, а сад кошта 19 евра. Пизза далматина с 98 куна (13 евра) порасла је на 20 евра - чак 53 одсто више.
У Сплиту поскупљења од 50 до готово 75 одсто
У Ровињу су бургер од туне и пржене лигње 2020. били нешто испод 10 евра, а сада су око 15 - раст од 50 одсто.
Сплит биљежи рекорде из 2019. - црни рижото је с 11 скочио на 19 евра, рамстек с 19 на 29, а салата од хоботнице с 10 на 18,50 - повећања од 50 до готово 75 одсто.
Угоститељи поскупљења објашњавају скупљим намирницама и радном снагом.
Међутим, просјечна плата је 2019. била нешто мања од 9.000 куна (1.186 евра), а сад износи 1.451 евро - пораст од 23,5 одсто. То значи да су плате расле упола спорије од цијена половине свих наведених јела, а у само три од њих просјечан радник данас може јести без одласка у минус.