Nebojša Čović

"Ako se Zapad sada sjetio međunarodnog prava, neka onda otprizna Kosovo"

  • Извор: Sputnjik
  • 23.02.2022. 20:18

"Vrlo je interesantno da su na Zapadu ponovo otkrili da postoji međunarodno pravo", kaže bivši šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović.

To, dodaje, nije loš momenat, a prvi korak u pokazivanju da to što su otkrili hoće i da primijene je - otpriznavanje nezavisnosti Kosova.

On ovako za "Sputnjik" komentariše poruke iz Sjedinjenih Američkih Država u kojima se navodi da "vjeruju da će Srbija stajati rame uz rame sa Evropskom unijom u poštovanju međunarodnog prava da bi se štitili mir, prosperitet i stabilnost širom regiona".

Prethodno je i portparol EU Peter Stano rekao da će EU reagovati sankcijama na, kako tvrdi, rusko kršenje međunarodnog prava i poručio da od država u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama Brisela, a to se odnosi i na Srbiju.

"Poslije svega što smo mi doživjeli kao narod, kao zemlja na prostoru i SFRJ i poslije na prostorima Srbije, niko nema moralno pravo da od nas očekuje da podržimo sankcije, da mi osuđujemo ne znam koga, iz prostog razloga jer je na nama vježbano brutalno kršenje međunarodnog prava. Neki su tada shvatili, a prvenstveno Amerikanci, da je međunarodno pravo pravo brutalne sile, pravo jačega", kategoričan je Čović.

Čović napominje da niko od Srbije nema prava da očekuje da se pridružuje bilo kakvim sankcijama prema bilo kome jer je to, jednostavno, nemoralno. Kako kaže, sam je bio protivnik uvođenja sankcija Minsku i pridruživanju cijeloj toj grupi vezanih za sankcije Bjelorusiji.

"Mi jednostavno najbolje znamo i na svojoj koži smo osjetili da sankcije ništa dobro ne donose. One nikada nisu bile usmjerene prema onome zbog koga su propisane, one su kažnjavale nedužne ljude. Navešću jedan prost primjer koji mislim da nikada ne smije da se zaboravi, a to je koliko je beba umrlo u Banjaluci zbog nestašice kiseonika. Ono što me malo brine je ponašanje naših medija i ta 'kuknjava' da će da nas 'pritisnu'. Pa mi kao da prizivamo da nas oni pritisnu. Pa dobro, pa šta, oni će to svakako da urade", kaže on.

Dvije ključne stvari, smatra Čović, sa srpske strane moraju biti uklesane u kamenu:

"To je poštovanje međunarodnog prava i apsolutno protivljenje pridruživanju određenim zemljama za uvođenje sankcija nekim drugim zemljama. Znate, to uvođenje sankcija je vrlo interesantno jer što bih se ja priduživao njihovim geopolitičkim potezima? Pa oni su najveći krivci za sve ovo što se danas događa, počevši od 1999. godine".

Povodom izvješatavanja srpskih medija o situaciji u Donbasu, Čović kaže da u društvu imamo jednu užasnu polemiku.

"Ali, ona je u velikoj mjeri licemjerna i u nekim javnim nastupima i u emisijama gdje ima raznih stavova. Ja sam kao inženjer vrlo konkretan i sagovornike direktno pitam da li su za nezavisnost Kosova. Međutim, nema direktnog odgovora jer oni koji bi da kažu da jesu brinu o tome kako će ih naša javnost dočekati. Sa druge strane, ne mogu da kažu ni da nisu, jer su u velikoj mjeri na platnim spiskovima tih, već kakvih, organizacija", navodi bivši šef Koordinacionog centra za KiM.

Donbas i KiM su neuporedivi

Kako kaže, kroz srpske medije se takođe provlači neka komparacija onoga što se nama dogodilo i što se događa na Kosovu i Metohiji, i onoga što se događa u Ukrajini.

"Tu nema nikakvih dodirnih tačaka, nema nikakve komparacije. Evo vrlo jasnog primjera - možda bi mogla da se pravi komparacija da je Rusija ili gospodin Putin bombardovao Ukrajinu tri mjeseca. To je jedan aspekt, a drugi je istorijski kontekst. Oni koji ništa ne znaju i neće da znaju kada pomenemo istoriju treba da se sjete toga šta je Kijev u smislu Rusije, u smislu pravoslavlja, a na kraju krajeva i šta je Ukrajina", kaže Čović.

Srbi su u SFRJ, podsjeća sagovornik "Sputnjika", platili cijenu nečega što se zvao AVNOJ i avnojevska organizacija države.

"Ovdje, prilikom raspada Sovjetskog Saveza koncept znamo kako je bio napravljen i kako su izmišljene i neke države koje nikada nisu bile države i kako su izmišljene nekakve nacionalnosti. I na to se opet igralo sada, od strane određenih zapadnih mentora", smatra Čović.

Evropa, zaključuje, treba da se zamisli u šta i u kakvu zamku je upala, jer ovo nije odnos Rusije i Evrope, već Rusije i Amerike.

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.