Косово

Албанци преорали темеље цркве Богородице Хвостанске у Истоку

  • Извор: СРНА
  • 20.01.2024. 09:34

Албанци су у селу Врело у општини Исток заузели 50 ари земљишта на којем се налазе темељи манастира и цркве Богородице Хвостанске која датира из шестог вијека, претходно поравнавши терен багерима и тешком механизацијом.

Простор, гдје су према записима темељи више православних цркава, Албанци су оградили жицом, металним стубовима и поставили таблу на којој на албанском језику пише "Црквени комплекс Студеница".

Мјештани су изјавили за "Политику" да су половином септембра обишли Хвостанску Богородицу или Хвостанску Студеницу, како је многи зову, а да су дошавши да је обиђу ове седмице имали шта да виде.


Ријешена мистерија необичне животиње виђене у Загребу

Ријешена мистерија необичне животиње виђене у Загребу

"Багерима је прекопана земља, поравнат терен и ограђен жицом. Ово је последњи удар на српске повратнике у општину Исток, али и идентитет и историју нашег народа. Сада отимају, присвајају метохијска црквишта, цркве и манастире као што је овај", поручили су Срби.

"Политика" подсјећа да су приштинске привремене власти кренуле са отимањем српских православних светиња прво у Новом Брду, затим у Подујеву, да су прије пар дана Цркву Свете Ане прогласили за албанску, односно католичку иако у Горњем Стрмцу гдје се она налази никада није било католика, а намјера им је да присвоје и Високе Дечане, Пећку Патријаршију, манастир Грачаницу и Цркву Богородице Љевишке, које су под заштитом Унеска, који се до сада ниједном није огласио.

На удару Албанаца су и српска гробља на којим је поломљено око 10.000 надгробних споменика, а посљедњи забиљежен случај, који је за сада стопиран је преоравање гробља из средњег вијека у Косовској Митровици, гдје је посљедњи Србин из села Суви До сахрањен 1950. године.


Тешка несрећа на пружном прелазу - ауто преполовљен

Тешка несрећа на пружном прелазу - ауто преполовљен

На православном гробљу у јужној Косовској Митровици поломљено је више од 90 одсто надгробних споменика, док је муслиманско гробље у сјеверном дијелу града нетакнуто. 

Пратите нас и путем Вибера