Politički analitiča

Anđelković: Srbija da formira izvršno vijeće Kosova i Metohije

  • Извор: СРНА
  • 09.08.2022. 13:20

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je krajnje vrijeme da Srbija na sjeveru Kosova i Metohije formira sve institucije predviđene njenim Ustavom, poput pokrajinskog izvršnog vijeća i civilne zaštite.

Anđelković tvrdi da je to jedini pravi odgovor Srbije u slučaju da Priština odbaci pregovore i ono što je dogovoreno, s obzirom na to da se premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti i albanska strana stalno pozivaju na svoj ustav i zakone i ponavljaju da je Kosovo nezavisna država.

"Naravno, za nas Kosovo nije nezavisna država i mi nismo spremni da rješavamo stvari na način kako to oni vide. Stoga, ako oni odbace sve dogovore, vrijeme je da Srbija formira svoje institucije na sjeveru, i to u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Anđelković za Srnu.

On je objasnio da to znači da u Sjevernoj Mitrovici treba da bude formirano izvršno vijeće Kosova i Metohije, koje treba da bude u tom gradu, isto kao i univerzitet.

"Osim izvršnog vijeća, treba da se formiraju sve institucije koje po našem Ustavu imamo na Kosovu i Metohiji, uključujući i civilnu zaštitu. To je organ koji je branio Kosovo od albanskih upada. Dok je postojala ta institucija do 2016. godine, Albanci nisu upadali na sjever", naglasio je Anđelković.

On je ocijenio da sve ukazuje na to da Srbija mora prelomiti hoće li braniti Kosovo i Metohiju.

"Krajnje je vreme da, u skladu sa našim Ustavom, na sjeveru Kosova i Metohije uspostavimo sve predviđene institucije", poručio je Anđelković.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!