Balkanska "kraljica kokaina“

Arkanova "tigrica": Željkovoj kumi droga stigla u farbi za zidove! Zapalila zatvor, prijetila snimcima

  • Извор: Агенције
  • 31.08.2021. 13:14

Balkanska "kraljica kokaina“ Stanislava Čočorovska (48), bivša supruga nekadašnjeg Arkanovog “tigra” Ranka Poletana, prije više od decenije osuđena je na 14 i po godina robije zbog šverca kokaina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Carinska uprava Makedonije su 7. januara 2007. godine na graničnom prelazu Blace otkrili i zaplijenili 483 kilograma i 170 grama kokaina, čija je vrijednost bila procijenjena na 92 miliona evra.

Droga je bila sakrivena u stotinama kanti sa polikolor bojom, koja je iz Venecuele brodom dopremljena do crnogorske luke Bar.

Tu je pretovarena u kamion sa skopskim registarskim oznakama, a preko Kosova i Makedonije trebalo je da završi u Grčkoj, gdje bi se prepakovala i dalje distribuirala u zemlje Evropske unije.

Nakon zaplijene droge na prelazu Blace, Stanislava Čočorovska uhapšena je u Beogradu, a 10. maja 2007. godine isporučena makedonskim pravosudnim vlastima.

Glavni dokaz protiv nje bili su transkripti njenih telefonskih razgovora sa grčkim državljanima o prijemu pošiljke polikolora nafilovanog kokainom.

Stanislava je makedonskoj javnosti postala poznata još u novembru 2000. godine, kada se pojavila informacija da je ona jedan od glavnih „igrača“ u duvanskoj mafiji, u kojoj su velike uloge imali srpski i makedonski političari i biznismeni.

Htjela da pokaže snimke Marka Miloševića i Vlade Trefa

Čočorovska je tada prijetila da će objaviti video-materijale na kojima se vide poznati makedonski političari i biznismeni kako razgovaraju sa Markom, sinom Slobodana Miloševića, i njegovim bivšim prijateljem Vladom Kovačevićem Trefom, koji su godinama držali biznis sa švercom viskija i cigara na srpskom tržištu.

Ona je tada tvrdila da je duvanska mafija u Makedoniji ostvarila prihod od 200 miliona tadašnjih njemačkih maraka, i da je u periodu ratova u bivšoj SFRJ ukupna zarada od nelegalnog biznisa sa cigarama iznosila milijardu i 200 miliona njemačkih maraka.

Iako se sve vrijeme istrage i suđenja branila da nema nikakve veze sa švercovanim kokainom sakrivenim u kantama sa polikolor bojom, makedonska policija je preko Interpola dobila informaciju da je Čočorovska i prethodno uvozila polikolor iz Venecuele.

Od iste firme „Kromas“ iz Venecuele ona je godinu dana prije hapšenja kupovala po 882 kante polikolora. Jedna pošiljka je bila istovarena u hrvatskoj luci u Rijeci, a druga u grčkom pristaništu u Solunu.

Bila dio zavjere protiv predsjednika

Uoči izručenja iz Beograda u Skoplje, Čočorovska je od makedonskih pravosudnih organa tražila da dobije status zaštićenog svjedoka, a zauzvrat će im otkriti organizatore šverca pola tone kokaina, ali i ljude koji su 1995. godine pokušali da likvidiraju tadašnjeg makedonskog predsednika Kiru Gligorova.

Čočorovska je, navodno, znala ko je i zašto htio da ubije Gligorova, zato što je, navodno, i sama dala logističku podršku atentatorima, jer se u vrijeme napada nalazila blizu mjesta atentata, gjde je imala stan, koji je izdala jednom od atentatora na Gligorova.

Mjesec dana nakon hapšenja Čočorovske, u Makedoniji je bio uhapšen i jedan pripadnik beogradskog podzemlja koji je, kako se spekulisalo, trebalo da pronađe krticu koja je policiji dala informaciju o pošiljci polikolora.

Tokom suđenja, Čočorovska je negirala umešanost u transport droge.

Nju kaznili, teroriste pomilovali

Kako je, između ostalog, navela, jedan Grk joj je dugovao 78.000 dolara koje mu je dala da joj nabavi cipele, čizme i tašne Đanija Versačea za njen butik u Beogradu. Polikolor, koji je bio nafilovan kokainom, trebao je biti kompenzacija za Versačeovu robu koju nikada nije dobila.

Čočorovska je bila pod istragom i kad je u zatvoru „Idrizovo“ u Skoplju, gdje je služila kaznu, podmetnut požar kada je grupa zatvorenica štrajkovala glađu, pokušavajući da izdejstvuje pomilovanje, poput pripadnika i komandanata nekadašnje albanske paravojne Oslobodilačke nacionalne armije (ONA).

Riječ je o četiri slučaja u kojima su za ratne zločine bili osumnjičeni pripadnici ONA. Hag je sve te slučajeve vratio u Skoplje, a makedonski parlament ih amnestirao.

Umjesto pomilovanja, skopske robijašice zaradile su krivične prijave zbog izazivanja opšte opasnosti i podstrekavanja.

24sedam.rs

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм