GSP ostaje bez vozača

Beograđane će voziti Pakistanci

  • 21.08.2018. 17:19

Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd ima veliki problem sa nedostatkom vozača i pitanje je hoće li 3. septembra uopšte moći da vozi po redovnom redu vožnje.

"U doglednoj budućnosti može da se desi da Srbija ostane bez vozača", rekao je predsjednik samostalnog sindikata GSP Beograd Zoran Antić.

"Imamo potpisano saopštenje sa Skupštinom grada Beograda da će od oktobra kroz kolektivni ugovor posebno za vozače GSP-a biti značajnih povećanja primanja, jer smo na dnu ljestvice po platama", istakao je on. 

Kako je rekao, cilj je da se zadrže postojeći vozači da ne odu, jer imaju "čvrst dogovor sa skupštinom da će se osjetiti značajno poboljšanje". 

GSP trenutno ima između 2.800 i tri hiljade vozača, a Milan Božović iz Komiteta za bezbjednost saobraćaja tvrdi da cijeloj Srbiji nedostaje vozača, oko pet hiljada. 

"Postojao je čitav niz aktivnosti da se zadrže i poveća broj vozača. Razmišljalo se da se pomjeri starosna granica, da se vozi od 20. i 21. godine, kao što su uradile Hrvatska i Slovenija, tj. sve zemlje koje imaju problem sa vozačima, a sada tamo odlaze i naši zbog novca", rekao je Božović. 

Antić kaže da vozači iz Srbije mahom odlaze u Njemačku, gdje su plate 1.200 i 1.500 evra, a u GSP-u su 400 i 450 evra. 

"Bitno je istaći da će to značajno da se promjeni od 1. oktobra. Tu ima jako puno stavki koje utiču na platu, bonusi, noćni rad, minuli rad", dodaje on. 

Božović je podsjetio i da su nedavno beogradski prevoznici upozorili nadležne da se ne iznenade ako za nekoliko godine autobuse ne bude imao ko da vozi. 

"Ovo je period kada moramo da reagujemo, jer ćemo izgubiti transport", upozorio je on. 

Antić je podsjetio i da je konkurs za vozače stalno otvoren i da sada daju mogućnost da vozači koji imaju C kategoriju konkurišu, da će im GSP platiti D kategoriju, uz obavezu da dvije godine rade u ovom preduzeću. 

Oni su istakli ozbiljnost problema, konstatujući da će Srbija morati da uvozi vozače iz Pakistana i Indonezije. 

Antić je iznio podatak da se na konkurs prije tri godine javilo 250 ljudi, a da ih sada uopšte nema, iako je konkurs stalno otvoren.
 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?