Медији пишу

БИА има чврсте доказе о обавјештајном раду хрватског дипломате

  • Извор: СРНА
  • 22.11.2023. 09:49

Безбједносно-информативна агенција (БИА) Србије има чврсте доказе да се први секретар Амбасаде Хрватске у Београду Хрвоје Шнајдер, којег су српске власти протјерале, бавио обавјештајним радом, врбовао политичаре и новинаре, пишу "Вечерње новости".

Позивајући се на добро обавијештене изворе, лист пише да су на мети Шнајдера били и бизнисмени и активисти невладиних организација (НВО).

БИА која је у Србији дуже од годину пратила Шнајдера, оперативца хрватске Сигурносно-обавјештајне агенције, има видео и аудио-снимке његових сусрета са српским политичарима, привредницима, новинарима, активистима НВО сектора.

Према истом извору, Шнајдер се на различитим локацијама у Београду састајао са представницима разних политичких опција, а фокус његовог интересовања биле су предизборне активности у Србији, домаћа партијска политика, косовско питање, односи Србије са Русијом и Кином, економске прилика, стање у војном сектору...

Хрватски дипломата проглашен за персону нон грата у Србији

Хрватски дипломата проглашен за персону нон грата у Србији

Многи његови саговорници из свијета политике, новинарства, бизниса и НВО временом су постали свјесни да су упали у мрежу перфидног Хрвата, али су наставили да му достављају тражене информације, пише лист.

Најчешће су то била документа или подаци похрањени на флеш меморијама, а Шнајдер је располагао завидним буџетом, па се провјерава да ли је појединцима плаћао за сазнања која су му износили "као на тацни".

"Новости" пишу да је ријеч о човјеку који је 2017. године службовао на Косову и Метохији, гдје хрватске структуре имају јако упориште, а послије Приштине, Шнајдер је своје службовање од 2020. године наставио у Београду.

"Нетачне тврдње Грлић Радмана да се ради о реципрочним мјерама"

Као припадник хрватске СОА, подацима није само снабдијевао матицу, већ се сумња да су по систему колективне безбједности неке његове информације завршавале и у штабу НАТО.

Србија је прије два дана протјерала Шнајдера због, како је образложено, кршења Бечке конвенције, на шта је Хрватска реаговала јучерашњим протјеривање српског дипломате из Загреба.

Министарство спољних послова Србије саопштило је након тога да су нетачни разлози које је Хрватска навела приликом проглашења савјетника Амбасаде Србије у Загребу Петра Новаковића персоном нон грата, јер Загреб нема никаквих доказа да је прекршио одредбе Бечке конвенције.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)