Hapšenje Kurtijevih specijalaca

Bjegović: Mislim da je Kurti isplanirao masakr nad srpskim civilima

  • Извор: Курир
  • 15.06.2023. 21:25

Umjesto deeskalacije na koju svi pozivaju Aljbina Kurtija, situacija na Kosovu i Metohiji se iz dana u dan sve više zaoštrava.

Posljednji incident je upad naoružanih kosovskih specijalaca i to u centralnu Srbiju, pored sela Gnjilica u opštini Raška. A šta su sa dugim cijevima radili tamo?

Ne samo što su time privremene prištinske vlasti pogazile Vojno-tehnički sporazum, već se sumnja da su kosovski specijalci zapravo teroristi poslati sa zadatkom.

To su analizirali gosti emisije "Usijanje", stručnjak za teme iz oblasti terorizma i organizovanog kriminala Miroslav Bjegović i advokatom i osnivač pokreta "Narodna mreža" Vladan Glišić, prenosi "Kurir".

"Nije tačno ono što je izjavila tročlana uhapšena grupa. Rekli su da su zalutali i da su ne znajući prešli. Ali pitanje je šta su oni uopšte tražili? Nemam informacije koje ima predsjednik, ali ovdje se radi o organizovanoj i dobro osmišljenoj akciji od strane Aljbina Kurtija. On vidi svoj nastavak zastrašivanja srpskog naroda, ali sada imamo i dio gdje je trebalo da se izvrši masakr nad civilnim srpskim stanovništvom koji živi u polju administrativne linije, što bi predstavljao klasičan teroristički napad. S ciljem izazivanja panike i straha, ali i s porukom da naš sistem bezbjednosti nije u stanju da zaštiti svoje građane", izneo je lično mišljenje Bjegović.


Vučić: Kurti sam priznao da su prekršili međunarodno pravo

Vučić: Kurti sam priznao da su prekršili međunarodno pravo

On vjeruje da u ovom aktu nema nikakve koincidencije.

"Mislim da bi se, praktično, taj dio vezao s dva nemila slučaja koje smo imali početkom maja. Moje mišljenje je da je ovo planirana akcija Aljbina Kurtija protiv naših vlasti, ali i kao podrška onima koji krive vlast da bi došlo do nasilne promjene režima. Ovdje nema slučajnosti već dosta povezanosti koje su želje neprijatelja Srbije", dodaje Bjegović.

Konačno, tvrdi i da su srpske bezbjednosne službe pokazale koliko ozbiljno i profesionalno rade svoj posao.

"Ova tročlana ekipa koja predstavlja policiju Kosova daje nam za pravo da se radi o državnom terorizmu, iako mi ne priznajemo Kosovo kao državu. Za svaku pohvalu je što je naš sistem bezbjednosti odreagovao i odradio svoj dio posla kako treba, ne dozvolivši da se ostvari njihova namjera. To je i poruka ne samo Kurtiju, nego i svim zlonamjernim, da smo ozbiljna država, da snage bezbjednosti profesionalno rade svoj posao na zaštiti građana i teritorije", smatra Bjegović.

Drugi sagovornik emisije "Usijanje" Vladan Glišić iznio je svoju verziju tumačenja jučerašnjih događaja.

"U najmanju ruku su se opustili i sebi dozvolili da vršljaju u zoni administrativne linije, suprotno Rezoluciji 1244. Zalutali su jer su se opustili, misleći da mogu da vršljaju kao i po sjeveru Kosova i Metohije. Došli su u patroli, u grupi koja je trebalo da izviđa, sa spiskovima ljudi. To se može voditi kao terorističko djelo", rekao je Glišić.

Opremu koju je imala sa sobom uhapšena trojka, prokomentarisao je Miroslav Bjegović.


"Dole glavu, bre!": Ovako su srpski policajci uhapsili Kurtijeve "specijalce"

"Oni su upućeni s jasnim i preciznim zadatkom. U ostvarenju toga nisu uspjeli, očito da nisu planirali njihovi nalogodaci da će biti locirani i lišeni slobode. Zbog toga je krenula priča od strane Prištine kako smo mi ušli u dubinu njihove teritorije. Pokušavaju da se operu što su htjeli da učine i siguran sam da se to nikad ne bi desilo da naše bezbjednosne snage povrijede Rezoluciju 1244 i KFOR bi prvi izašao s takvim saopštenjem", smatra Bjegović.

"Oni nisu ratni zarobljenici jer mi nismo u ratu, oni su teroristi i bilo bi kukavički da ih naše vlasti vrate nazad. Pogotovo poslije hapšenja Srba koji su preživjeli torturu nakon lišavanja slobode. Čudi me da KFOR nije postavio pitanje odakle bilo ko s dugim cijevima ide u pojasu administrativne linije. Svako ko se tako ponaša može da bude priveden sa naše strane", istakao je Glišić.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: