Beograd

Blagoslov u teškim vremenima: Hiljade vjernika na poklonjenju Svetom vladici Nikolaju

  • Извор: СРНА
  • 25.05.2023. 16:41

Na hiljade Beograđana do danas se u Vaznesenjskoj crkvi poklonilo moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog (Srpskog), koje su u Beograd donesene iz manastira Lelić kod Valjeva da bi u Spasovdanskoj litiji prošle glavnim gradom i građanima osnažile vjeru i dale utjehu i snagu u teškim vremenima kroz koje Srbija prolazi.

iodrag Maričić izjavio je da je samo prisustvo Svetog Nikolaja Srpskog u Beogradu veliki blagoslov za prijestoni grad i sve koji u njemu borave jer je Sveti Nikolaj, kako kaže, svesrpski, svepravoslavni, zlatousti najveći Srbin nakon Svetog Save.

– Sveti Vladika Nikolaj je svakako blagoslov, u bilo kojem danu, u bilo kojoj godini, a posebno u ovim smutnim vremenima. Sveti Vladika je došao ovde Beograđanima na noge da bi Beograđani izašli iz svojih stanova i kuća da mu se poklone, ako neće da odu u Valjevo da se tamo sretnu s njim – rekao je Maričić.

Prema njegovim riječima, Sveti Nikolaj je bio u tolikoj mjeri vjerski utemeljen i nacionalan da Srbi sa puta svetosavskog i svetonikolajskog neće skrenuti, ako ga budu slušali.

Još pod jakim utiskom zbog “susreta sa velikim svetiteljem” Predrag Komlenović je rekao da se osjeća počašćeno i blagosloveno zbog toga što se poklonio i cjelivao kivot.

– Velika je čast za svakog Srbina i svakog hrišćanina jer je to bio čovjek koji je bio van prostora i vremena. Ko to doživi – razumjeće. On je sačuvao klicu pravoslavlja za ova vremena koja su došla. Sveti Nikolaj je bio duhovni otac velikom Justinu Popoviću i svojim borbom i zalaganjem je zaista sačuvao pravoslavlje. Zahvaljujući takvim ljudima i takvim veličinama mi smo ono što jesmo – rekao je Komlenović.

Komlenović je naglasio da je na Srbima da ostanu na putu svojih svetitelja.

– Ako se budemo trudili da ostanemo na putu Svetog Nikolaja Velimirovića i svetog Justina Popovića bićemo narod koji će zavrediti poštovanje jer su se oni su svojom borbom svojim zalaganjem dokazali, a na nama je da ih sledimo – rekao je Komlenović.

Kivot sa moštima velikog ugodnika Božijeg, Svetog Nikolaja Srpskog, juče poslije podne iz Lelića je prenesen u Beograd.