Težak život

Borba braće Pavlović tjera suze na oči: Nakon smrti roditelja, prepušteni su sami sebi

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 05.08.2022.21:46

Nebojša, Nenad i Novica Pavlović, trojica su braće blizanaca koji žive nadomak Vranja. Rođeni sa cerebralnom paralizom, svoj vijek proveli su u kolicima, a pored invaliditeta, život im dodatno otežava to što su sami i u nemaštini.

Mlada humanitarka iz Vranja Tamara Misirlić, saznala je za tešku sudbinu braće kada ih je srela nadomak gada.

- Tu je bila jedna opasna nizbrdica. Stajali su nasred puta jer nisu smjeli da se spuste. Pomogla sam im i tad su mi ispričali svoju tešku životnu priču - kaže Tamara.

Roditelji su im preminuli prije godinu dana i od tada situacija postaje još teža.

- Kolica su im stara. Često im se desi da krenu negdje i onda se nešto pokvari, ne mogu dalje, ostanu na putu. Ljudi iz okruženja su mi rekli da im se nekad i prevrnu, kada je lošija staza, pa onda zavise od toga ko će ih vidjeti i pomoći im - priča ona.

Žive od socijalne pomoći koja im jedva pokrije mjesečne troškove - račune, hranu i pomoć u kući.

- Plaćaju jednu ženu koja povremeno dođe da im počisti i skuva nešto. Od svojih mjesečnih primanja jedva pokriju za neke osnovne životne potrebe.

Na pitanje šta im najviše fali, rekli su da je stolarija dotrajala, prozori propali, a zimi ne mogu da izdrže hladnoću. Takođe, šporet je star, kako kažu, slabo grije.

- Voljeli bi da imaju i novu veš mašinu, nove krevete jer su im stari propali - kaže Tamara i dodaje:

- Najteže mi je bilo kad sam ih vidjela kako puze po kući da bi uzeli nešto što im treba, spuste se teško iz kolica i onda puze, muče se... Teško je gledati sve to, a kamoli živjeti tako svaki dan - priča Tamara.

(Izvor/Foto: Telegraf)