Visoki predstavnik EU

Borelj u ponedjeljak sa ministrima spoljnih poslova EU o krizi na KiM

  • Извор: Агенције
  • 23.06.2023. 18:03

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj će u ponedjeljak obavijestiti ministre spoljnih poslova EU o stanju na sjeveru KiM i zatražiti podršku za evropski plan za smirivanje tenzija, najavili su diplomatski izvori u Briselu.

Žozep Borelj će evropske šefove diplomatija obavijestiti o rezultatima razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksaddrom Vučićem i predsjednikom vlade u Prištini Aljbinom Kurtijem, kao i o daljim koracima u rješavanju krize.

Prema najavama, visoki predstavnik će naglasiti da je neophodna hitna deeskalacija, zasnovana na povlačenju tzv. kosovske policije iz okoline opštinskih zgrada na sjeveru, izmeštanju gradonačelnika na alternativne lokacije i održavanju izbora uz učešće srpske zajednice, navode diplomatski izvori.

Evropski izvori ne isključuju da bi na sastanku ministara u ponedjeljak u Luksemburgu moglo da bude riječi o dodatnim mjerama, u slučaju da ne dođe do deeskalacije.

Na prijedlog visokog predstavnika Borelja EU već sprovodi političke i finansijske mjere usmjerene protiv Prištine.

Na pitanje novinara da li bi EU mogla da slične mjere uvede i u slučaju Srbije ukoliko tri uhapšena kosovska policajca ostanu i dalje u pritvoru, visoki evropski zvaničnik kaže da visoki predstavnik Borelj to neće predložiti u ponedeljak

- Vrlo pažljivo pratimo akcije obje strane. Srbija očigledno dijeli odgovornost za situaciju, ali krizu su pokrenule akcije Prištine. Posljedice tih akcija su bile lako predvidljive i mogle su se izbjeći. Očekujemo od Kosova da preduzme odlučne mjere kako bi se smirila situacija. U isto vrijeme, jasno je da će biti posljedica u slučaju ne dođe do deeskalacije, i to važi za Beograd i za Prištinu - rekao je.

Evropski zvaničnik je naglasio da EU mora da bude ujedinjena u porukama koje šalje stranama u dijalogu.

- Predložili smo seriju koraka ka deeskalaciji i očekujemo podršku zemalja članica. Ako uspemo da smirimo situaciju, moći ćemo da nastavimo sa dijalogom, što je jedini način da se riješi ovaj konflikt - rekao je zvaničnik EU uoči sastanka evropskih šefova diplomatije u Luksemburgu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.