Некадашњи амбасадор Србије при УН

Бранковић: Све веће шансе за повлачење резолуције о Сребреници

  • Извор: СРНА
  • 02.05.2024. 14:51

Некадашњи амбасадор Србије при УН Бранко Бранковић сматра да су све веће шансе да предлагачи повуку резолуцију о Сребреници јер су неке чланице схватиле да би гласање о томе могло да им се врати као бумеранг.

Бранковић је указао да су водеће западне силе и даље у акцији и да врше огроман притисак на мале земље, али сматра да ипак неће сломити отпор земаља Африке, Азије и Латинске Америке.

"Ако предлагачи немају бар 140 гласова за овакве ствари у УН, то је велики фијаско. Усвајање резолуције је одгођено и одгађаће се зато што су моћне силе, које стоје иза овога, процијениле да немају адекватну већину", рекао је Бранковић Срни.

Он је навео да су дипломатске активности Србије и изјаве најпризнатијих свјетских експерата за питање геноцида, попут израелског историчара Ефраима Зурофа, многе чланице УН навеле на закључак да и њима могу да накаче такву резолуцију, према којој су због тога све резервисаније.

Бранковић: Ако Савјет безбједности почне расправу о БиХ, Генерална скупштина не може о резолуцији

Бранковић: Ако Савјет безбједности почне расправу о БиХ, Генерална скупштина не може о резолуцији

Други разлог одгађања је, каже, то што велике силе себи не могу да приуште још један дебакл након Украјине и Газе, гдје су њихове позиције далеко од очекиваних, па не смију да дозволе да резолуција о Сребреници буде одбачена у УН.

Бранковић је истакао "лавовски посао" делегације Србије у сједишту УН у Њујорку и Министарства спољних послова Србије, односно српских амбасадора у свијету, који су многима аргументовано објаснили о чему је ријеч и шта се крије иза свега.

"На све то неколико дана након предлагања резолуције стигла је и изјава Ефраима Зурофа, највећег ловца на нацисте и практично израелског гуруа за питање геноцида, који је рекао `не причајте – то није био геноцид, били су ратни злочини и тако треба да се третирају, али није био геноцид`", указао је Бранковић.

Након тога су, како каже, представници многих држава ставили прст на чело и процијенили шта би то могло да значи за њих с обзиром на то да се у Африци, Азији и Латинској Америци у посљедњих 30 година десила гомила сукоба.

Брнабић: Дан када је свијет први пут у УН чуо причу о страдању Срба у БиХ

Брнабић: Дан када је свијет први пут у УН чуо причу о страдању Срба у БиХ

Према његовим ријечима, све више чланица УН управо зато не показују првобитни елан и размишља да одустане од подршке резолуцији, што знају и велике силе, које су сравниле податке и озбиљно процијениле да немају одговарајућу већину да би резолуција имала пожељну политичку тежину.

"Због тога је доведена у питање чак и математичка ситуација у бројању. Уз то, 30-40 делегација уопште неће ни бити у сали, када се буде гласало, тако да је предлагаче резолуције све то навело на закључак да добро размисле о наредним корацима", навео је Бранковић.

Он је додао да о застоју о процесу усвајања резолуције свједоче и поруке да још треба радити на тексту, што могу да причају ономе ко не зна шта то значи и да прибјегавају сличним изговорима.

Нуждић: Резолуција не води помирењу, ниподаштава српске жртве

Нуждић: Резолуција не води помирењу, ниподаштава српске жртве


"Не бих да звучим претјерано оптимистички, али сам убијеђен да су велика дипломатска акција Србије и Зурофове изјаве довеле до тога да је 80 одсто шанса да предлагачи не изађу са резолуцијом и да ће је повући", рекао је Бранковић.

То се, како је навео, неће десити одмах и одједном, већ ће смишљати изговоре, а након тога вјероватно ћутати док не одлуче да у једном тренутку повуку резолуцију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм