Premijerka Srbije

Brnabić: EU nas tjera na nove sporazume, a dozvoljava da se raniji ne poštuju

  • Извор: СРНА
  • 03.11.2022. 15:25

EU dozvoljava da se ne poštuju raniji sporazumi između Beograda i Prištine, koje je potpisala i Unija i još Srbiju tjeraju da poštuje i sklapa neke nove sporazume, izjavila je premijer Srbije Ana Brnabić poslije razgovora na samitu Berlinskog procesa u Berlinu.

Brnabićeva je novinarima u Berlinu rekla da je danas razgovarala i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i evropskim komesarom Miroslavom Lajčakom o pitanju preregistracije tablica na Kosovu i Metohiji i istakla da je prištinski premijer Aljbin Kurti prekršio sve sporazume, iz 2011, 2016. i 2021. godine, kao i da je jednostrano ukinuo statusno neustralne KS tablice.

"Oni se slažu da je to tako i da treba da postoje statusno neutralne tablice, ali da ne mogu ništa da urade. Meni je to poražavajuće", dodala je Brnabićeva.

Brnabićeva je rekla da ne može da pronađe snage da bude optimistična kada je prošlo skoro deset godina od potpisivanja Briselskog sporauzma i da još nije formirana zajednica srpskih opština.

"Još ne postoji zajednica srpskih opština. Kurti je govorio da neće da implementira Briselski sporazum, a s druge strane nas pritišću da idemo na druge ili finalne sporazume, kako god ga nazivali. Kako ćete onda, to sam pitala, kada 10 godina nije implementiran prvi sporazum?", rekla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da se postavlja pitanje kako poštovati druge sporazume kada EU ne može da garantuje implementiranje ranije potpisanih sporazuma.

Brnabićeva je ocijenila da su sporazumi o mobilnosti na zapadnom Balkanu, koje su lideri zapadnobalkanske šestorke danas potpisali na samitu Berlinskog procesa, važni prije svega za mlade u regionu, i da je time Srbija još jednom pokazala da je apsolutno za regionalnu saradnju.

Ona je napomenula da ti dokumenti ni na koji način ne derogiraju ono što je dogovoreno ili se dogovora u dijalogu Beogradu i Prištine.

Brnabićeva je ukazala da ovakvi sporazumi za Srbiju nisu nešto pretjerano novo, zato što je to već urađeno i to u većem obimu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.