Премијер Србије

Брнабић: ЕУ тражи од Приштине да прихвати формирање ЗСО

  • Извор: СРНА
  • 16.10.2023. 19:23

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је данас да су сви званичници ЕУ и лидери земаља чланица Уније на самиту Берлинског процеса у Тирани јасно поручили да Приштина мора да пристане на формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

Брнабићева је новинарима у Тирани пренијела да су сви лидери са којима је разговарала, позвали Београд и Приштину да наставе дијалог, да дође до деескалације и да је крајње вријеме да се 10 година од потписивања Бриселског споразума, на којем је и потпис ЕУ, почне са реализацијом договора о ЗСО.

"То је речено и пред (Аљбином) Куртијем, а о томе су говорили сви представници држава ЕУ, као и званичници Уније, истичући да је то предвиђено не само Бриселским споразумом, него и Охридским споразумом", рекла је Брнабићева.

Она је навела да су званичници ЕУ, а поготово представници Њемачке, јасно ставили до знања Приштини да је неприхватљива ескпропријација српске имовине коју приштинске власти спроводе мимо воље власника.

"То је катастрофа која показује степен владавине права под Куртијем. Он људима одузима приватну имовину на којој жели да нагомилава оружане снаге, што је супротно Бриселском споразуму", указала је Брнабићева.


Ћосић са начелницима градских општина: Подршка предсједнику Српске

Ћосић са начелницима градских општина: Подршка предсједнику Српске

Она је оцијенила да та пракса Приштине и многи други потези, попут одлуке приштинских власти да одузму стипендије ромској дјеци, потврђују да Срби и неалбанци немају базична људска права и говори о томе како живе на Косову и Метохији.

Говорећи о прикључењу земаља западног Балкана ЕУ, Брнабићева је захвалила предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу на томе што је и данас у Тирани, као и на претходним састанцима, поручио да би државе региона могле у Унију под условом да спроведу неопходне реформе.

"Србија од тих реформи не бежи. Када ћемо бити примљени у ЕУ, првенствено зависи од интерних реформи у Унији, а ми ћемо бити спремни", рекла је Брнабићева.

Она је истакла да је данас потписан Споразум о признавању стручних квалификација између земаља и региона и да су договорени кораци на додатном повезивању држава западног Балкана.

"Што се тиче новог плана за економски раст западног Балкана и инвестиција од двије милијарде евра у оквиру тог плана, ми смо већ кандидовали пројекте и били први који су предали комплетан портфолио пројеката. Није никакво изненађење да ће тај новац бити условљен тиме колико брзо спроводите реформе и на који начин. Ми у њих верујемо и не бјежимо од њих", рекла је Брнабићева.

Самит Берлинског процеса одржава се данас у Тирани, а у његовом раду учествују лидери земаља западног Балкана, званичници ЕУ, предвођени предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом и предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, као и представници држава чланице Уније, међу којима је и њемачки канцелар Олаф Шолц.

Берлински процес 2014. године је покренула тадашњи њемачки канцел Ангела Меркел.

Ријеч је о иницијативи чији је циљ повезивање земаља западног Балкана и ЕУ на њиховом путу ка чланству у Унији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм