Premijer Srbije

Brnabić: ЕU traži od Prištine da prihvati formiranje ZSO

  • Izvor: SRNA
  • 16.10.2023. 19:23

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su svi zvaničnici ЕU i lideri zemalja članica Unije na samitu Berlinskog procesa u Tirani jasno poručili da Priština mora da pristane na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Brnabićeva je novinarima u Tirani prenijela da su svi lideri sa kojima je razgovarala, pozvali Beograd i Prištinu da nastave dijalog, da dođe do deeskalacije i da je krajnje vrijeme da se 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, na kojem je i potpis ЕU, počne sa realizacijom dogovora o ZSO.

"To je rečeno i pred (Aljbinom) Kurtijem, a o tome su govorili svi predstavnici država ЕU, kao i zvaničnici Unije, ističući da je to predviđeno ne samo Briselskim sporazumom, nego i Ohridskim sporazumom", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da su zvaničnici ЕU, a pogotovo predstavnici Njemačke, jasno stavili do znanja Prištini da je neprihvatljiva eskproprijacija srpske imovine koju prištinske vlasti sprovode mimo volje vlasnika.

"To je katastrofa koja pokazuje stepen vladavine prava pod Kurtijem. On ljudima oduzima privatnu imovinu na kojoj želi da nagomilava oružane snage, što je suprotno Briselskom sporazumu", ukazala je Brnabićeva.


Ćosić sa načelnicima gradskih opština: Podrška predsjedniku Srpske

Ćosić sa načelnicima gradskih opština: Podrška predsjedniku Srpske

Ona je ocijenila da ta praksa Prištine i mnogi drugi potezi, poput odluke prištinskih vlasti da oduzmu stipendije romskoj djeci, potvrđuju da Srbi i nealbanci nemaju bazična ljudska prava i govori o tome kako žive na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o priključenju zemalja zapadnog Balkana ЕU, Brnabićeva je zahvalila predsjedniku Еvropskog savjeta Šarlu Mišelu na tome što je i danas u Tirani, kao i na prethodnim sastancima, poručio da bi države regiona mogle u Uniju pod uslovom da sprovedu neophodne reforme.

"Srbija od tih reformi ne beži. Kada ćemo biti primljeni u ЕU, prvenstveno zavisi od internih reformi u Uniji, a mi ćemo biti spremni", rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da je danas potpisan Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija između zemalja i regiona i da su dogovoreni koraci na dodatnom povezivanju država zapadnog Balkana.

"Što se tiče novog plana za ekonomski rast zapadnog Balkana i investicija od dvije milijarde evra u okviru tog plana, mi smo već kandidovali projekte i bili prvi koji su predali kompletan portfolio projekata. Nije nikakvo iznenađenje da će taj novac biti uslovljen time koliko brzo sprovodite reforme i na koji način. Mi u njih verujemo i ne bježimo od njih", rekla je Brnabićeva.

Samit Berlinskog procesa održava se danas u Tirani, a u njegovom radu učestvuju lideri zemalja zapadnog Balkana, zvaničnici ЕU, predvođeni predsjednikom Еvropskog savjeta Šarlom Mišelom i predsjednikom Еvropske komisije Ursulom fon der Lajen, kao i predstavnici država članice Unije, među kojima je i njemački kancelar Olaf Šolc.

Berlinski proces 2014. godine je pokrenula tadašnji njemački kancel Angela Merkel.

Riječ je o inicijativi čiji je cilj povezivanje zemalja zapadnog Balkana i ЕU na njihovom putu ka članstvu u Uniji.

Pratite nas i putem Vibera