Predsjednica Vlade Srbije

Brnabić: Nasilno uklanjanje barikada bio bi napad na žene, djecu, starije

 • Izvor: avaz
 • 24.12.2022.11:21

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vjeruje u scenario u kojem bi kosovska policija nasilno uklanjala barikade na sjeveru KiM, kao i da ne zna kako da se razgovara o francusko-njemačkom prijedlogu kada još nije primijenjen Briselski sporazum.

Govoreći o barikadama na sjeveru KiM, Brnabić je istakla da kosovska policija ne treba ni da pomisli da ih nasilno uklanja jer bi to bio napad na žene i decu, starije ljude i prosvjetare koji su na njima.

- Ne vjerujem u takav scenario. Dovoljno je razuma kod međunarodnih činilaca, prije svega Kfora - rekla je premijerka odgovarajući na pitanja novinara.

Istakla je dobru saradnju sa Kforom, kao i da je ozbiljnost pokazana jer i dalje razmatraju zahtjev Srbije da se vrati dio snaga na KiM po rezoluciji 1244.

- Čekamo da se Kfor oglasi. Strpljivo. Vjerujem da će nešto reći - rekla je ona.

Predsjednica Vlade je takođe rekla da ne zna kako da se razgovora o novom sporazumu za rješenje problema KiM kada nije implementiran prvi Briselski sporazum iz 2013. godine.

- Čekamo da se implementira prvi Briselski sporazum. Ne znam kako da razgovaram o novom francusko njemačkom prijedlogu kada Briselski nije implementiran a garantovala ga je EU - rekla je ona.

Ocenila je da je pitanje svih pitanja ko će implementirati prvi sporazum.

- Uvijek smo tu za sve razgovore. A pitanje za EU i SAD je ko će da garantuje implementaciju - rekala je ona.

Podsjetila je da Brisel koji je bio garant nije naterao Prištinu da implementira Zajednicu srpskih opština.

Ocijenila je da izjvesna vrsta razuma fali kod Aljbina Kurtija koji je objavio novu listu na kojoj su predsjednik Srbije i neki članovi njegove porodice.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.