Коментар након обраћања амбасадора

Брнабић: Приштина дуже од 10 година не испуњава прихваћене обавезе

  • Извор: СРНА
  • 24.10.2023. 06:57

Предсједник самопроглашеног Косова Вјоса Османи изјавила је да је Приштина спремна за дијалог, али Савјет безбједности УН није чуо зашто Приштина дуже од 10 година не испуњава споразум из Брисела ни обавезу оснивања Заједнице српских општина (ЗСО) на сјеверу Косова и Метохије, изјавила је премијер Србије Ана Брнабић.

Она је у посебном коментару након обраћања амбасадора УН на сједници Савјета безбједности у Њујорку напоменула да је Београд спровео све постигнуте договоре.

Брнабићева је подсјетила на једностране поступке Приштине, истакавши случај оснивања такозваних безбједносних снага самопроглашеног Косова без гласања Срба.

Коментаришући изјаве Османијеве о "високом нивоу заштите православних манастира", Брнабићева је скренула пажњу на то да предсједник привремених институција Приштини избјегава да призна да се ради о српских православним црквама, па чак и да изговори придјев "српски".

Брнабићева је демантовала изјаву о високом степену заштите наводећи примјер Манастира Високи Дечани, који је 2021. године, према међународним анализама, био међу седам најугроженијих локација културног насљеђа у свијету.

Османијева се након Брнабићеве још једном обратила Савјету безбједности, након чега је закључена сједница у Њујорку.

Пратите нас и путем Вибера