Komentar nakon obraćanja ambasadora

Brnabić: Priština duže od 10 godina ne ispunjava prihvaćene obaveze

  • Izvor: SRNA
  • 24.10.2023. 06:57

Predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Priština spremna za dijalog, ali Savjet bezbjednosti UN nije čuo zašto Priština duže od 10 godina ne ispunjava sporazum iz Brisela ni obavezu osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO) na sjeveru Kosova i Metohije, izjavila je premijer Srbije Ana Brnabić.

Ona je u posebnom komentaru nakon obraćanja ambasadora UN na sjednici Savjeta bezbjednosti u Njujorku napomenula da je Beograd sproveo sve postignute dogovore.

Brnabićeva je podsjetila na jednostrane postupke Prištine, istakavši slučaj osnivanja takozvanih bezbjednosnih snaga samoproglašenog Kosova bez glasanja Srba.

Komentarišući izjave Osmanijeve o "visokom nivou zaštite pravoslavnih manastira", Brnabićeva je skrenula pažnju na to da predsjednik privremenih institucija Prištini izbjegava da prizna da se radi o srpskih pravoslavnim crkvama, pa čak i da izgovori pridjev "srpski".

Brnabićeva je demantovala izjavu o visokom stepenu zaštite navodeći primjer Manastira Visoki Dečani, koji je 2021. godine, prema međunarodnim analizama, bio među sedam najugroženijih lokacija kulturnog nasljeđa u svijetu.

Osmanijeva se nakon Brnabićeve još jednom obratila Savjetu bezbjednosti, nakon čega je zaključena sjednica u Njujorku.

Pratite nas i putem Vibera