Premijerka Srbije

Brnabić: Sporazumi važni, ne derogiraju dogovore Beograda i Prištine

  • Извор: РТС
  • 03.11.2022. 14:54

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su sporazumi koje su lideri zapadnobalkanske šestorke danas potpisali na Samitu Berlinskog procesa, važni prije svega za mlade u regionu, i da je time Srbija još jednom pokazala da je apsolutno za regionalnu saradnju.

Brnabićeva je istakla da ti dokumenti ni na koji način ne derogiraju ono što je dogovoreno ili se dogovora u dijalogu Beogradu i Prištine.

U Berlinu su danas potpisani sporazumi o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

- To su važni sporazumi, prije svega za mlade u regionu, o priznavanju akademskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija, koji se sada odnosi na tri profesije - ljekara, stomatologa i arhitekti, kao i o priznanju ličnih karata - rekla je Brnabićeva.

Poručila je da je za Beograd bilo važno da pokaže da je uvijek za regionalnu saradnju, da je u interesu Srbije i građana da region bude bolje povezan, da bude bezbjedniji, stabilniji, da imamo garantovan mir i stabilnost, da možemo da napredujemo.

Ukazala je da ovakvi sporazumi za Srbiju nije nešto pretjerano novo, zato što je već urađeno i to u većem obimu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Brnabićeva je poručila da je posebno važno da ovi sporazumi ne derogiraju ono što je dogovoreno ili se dogovara u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

- To je bilo dosta teško ispregovarati, ali uspjeli smo. To nema nikakv uticaj na ono što smo dogovorili o ličnim kartama, što zadržava državnost Srbije na KiM i olakšava život Srbima na KiM. To je važno - rekla je Brnabićeva.

Тагови:
  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.