Premijer Srbije u Vašingtonu

Brnabićeva razgovarala sa šefovima finansija SAD i Svjetske banke

  • 25.07.2018. 21:09

Premijer Srbije Ana Brnabić i ministar finansija SAD Stiven Mnučin saglasili su se da dvije zemlje treba zajednički da rade na osnaživanju sveukupnih bilateralnih odnosa.

Oni su na sastanku u Vašingtonu konstatovali da Srbija i SAD imaju snažne istorijske veze, što potvrđuje i to da se upravo danas obilježava veliki jubilej - 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće. 

Brnabićeva je ovom prilikom ponovila poziv Mnučinu da posjeti Srbiju, na šta je on odgovorio da bi volio da iduće godine dođe, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Brnabićeva je danas razgovarala i sa predsjednikom Svjetske banke Džim Jong Kimom o napretku Srbije u procesu pristupanja EU i nastavku ekonomskih i strukturnih reformi sa ciljem postizanja održivog ekonomskog razvoja. Ona je istakla da je Srbija zahvalna Svjetskoj banci na dosadašnjoj podršci, prije svega u oblasti energetike, zdravstva, obrazovanja, infrastrukture, reformi javnog sektora, razvoju finansijskog i sektora malih i srednjih preduzeća. 

Kim je Brnabićevoj prenio svoje utiske o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao "pravom vizionaru i strateškom lideru u cijelom regionu", koji je, kako je ocijenio, "imao hrabrosti da započne ozbiljne reforme".