POdaci RFZO

Čak 60 Srba promijenilo pol na račun države

  • 11.02.2020. 07:29

Preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje do sada 44 Srpkinje postale muškarci, 16 osoba muškog pola sada su žene, a na operaciju čeka još devetoro.

Čak 60 Srba, koji se, kako sami kažu, osjećaju kao zarobljenici u svom tijelu, promijenilo je pol za 13 godina, otkako se to radi o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Prema podacima s posljednje sjednice Komisije za transrodna stanja RFZO iz januara, čak 44 Srpkinje postale su muškarci, dok je 16 muškaraca, pomoću hirurškog zahvata, postalo - žena.

Participacija 70.000

- Broj osiguranih lica koja čekaju operaciju, a data im je saglasnost Komisije za transrodna stanja, iznosi devet, a četvoro je odobrenu operaciju odložilo iz ličnih razloga, dok se u jednom slučaju čeka dopuna medicinske dokumentacije, što je ukupno 14 osoba - rekli su u RFZO za Kurir.

U Srbiji je od 2013. osiguranicima RFZO obezbjeđena operacija promjene pola o trošku fonda, a cijena je malo viša od 200.000 dinara, dok participaciju, koja iznosi 35 odsto, plaćaju pacijenti, što je 70.000.

Prof. dr Miroslav Đorđević, svjetski priznati hirurg u oblasti transrodne medicine i urolog Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj kaže za Kurir da tranzicija iz jednog pola u drugi, traje minimum dvije, tri godine.

Za strance 10.000 evra

- Psihijatrijsko-psihološka tranzicija traje više od godinu dana, potom počinje proces hormonske tranzicije, osoba započinje sa unosom hormona onog pola ka kojem teži i započinje život u željenom polu - kaže dr Đorđević za Kurir i dodaje da se tek nakon toga stiču uslovi za hiruršku tranziciju.

On kaže i da su podjednako komplikovane tranzicije u muški kao i u ženski pol: - Od 1989, od kada se rade ove operacije u sklopu beogradskog tima, do sada smo obavili oko 700 operacija promjene pola, što srpskih, a što državljana s prostora bivše Jugoslavije. U zavisnosti od vrste operacije, za strance koštaju od 2.000 do 10.000 evra.

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.