Састнаак

Дачић се састао са Лавровим: Очување пријатељских односа витални национални интерес

  • Извор: РТ Балкан
  • 21.03.2024. 13:15

Желимо да даље развијамо наше билатералне односе с Русијом, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић након састанка са руским колегом Сергејом Лавровим.

Он је у изјави за Танјуг рекао да су на састанку разговарали о развоју билатералне сарадње, снабдјевању гасом, спољно-трговинској размјени која је због санкција опала за 20-ак одсто у односу на претпрошлу годину, преноси РТ Балкан.

"Захвалио сам још једном Русији на чврстом и принципијелном ставу о Косову и Метохији. За нас је то од виталног значаја, да знамо са у Савјету безбједности имамо једна сигуран глас који ће увијек бити против независности Косова и Метохије", рекао је Дачић.

Он је истакао да је за Србију очување пријатељских односа са Русијом и Кином витални национални и државни интерес и навео да је познат и став Србије по питању сукоба у Украјини.

Додик честитао рођендан Лаврову: Захвалност за непрестано пријатељско расположење

Додик честитао рођендан Лаврову: Захвалност за непрестано пријатељско расположење

Говорећи о могућности да у Савјету безбједности буде одржана сједница посвећена 25. годишњици НАТО агресије на СР Југославију, коју је иницирала Русија, Дачић је рекао да ће се видјети да ли ће она бити одржана.

"Запад би желио да те сједнице уопште не буде. Ја ћу учествовати ако је буде. Лавров ми је рекао да постоји договор између пет сталних чланица да не оспоравају једна другој када неко тражи сједницу и да је то тако у посљедњих пет година и да се то никад није десило. Али ми имамо најаве од Запада да не долазимо џабе", истиче Дачић. 

Он је истакао и да је жеља Србије да сачува "наше пријатеље и наша пријатељства како би нам помогли у заштити наших најсветијих интереса, а то су интереси државе Србије на КиМ".


(Фото: Министарство спољни послова Србије)

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.