Najpoznatiji čuvar Zejtilnika

Deda Đorđa će pokrivati srpska zemlja - Selaković nosi tri tegle iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore

  • Извор: Новости.рс
  • 05.07.2023. 22:06

Najpoznatiji čuvar Zejtilnika Đorđe Mihailović biće sahranjen sutra, tačno u podne, po grčkom vremenu, odnosno u 11 po srpskom, pored svog oca Đure i dede Save, na srpskom vojnom groblju, koje su i oni za života čuvali.

Sahrani će prisustvovati zvanična delegacija Srbije, u kojoj će biti ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić.

Dodik na sahrani čuvara

Dodik na sahrani čuvara "Zejtinlika"

Pored njih, na pogrebu će biti i predstavnici naše Ambasade Srbije u Atini i Konzulata u Solunu, kao i predstavnici Grčke i grada Soluna.

Ceremonija će početi u 11 sati po grčkom vremenu, kada će početi okupljanje na Zejtilniku, gdje će porodica primati saučešće.

Đorđe Mihailović biće sahranjen u staroj srpskoj uniformi i sa šajkačom, od koje se nije razdvajao. Ranije je najavljeno da će Ministarstvo za rad u Vladi Srbije, snositi troškove sahrane.

Đorđe Mihailović u vječnu kuću ide sa ovim predmetom: Ispunjena mu i druga želja

Đorđe Mihailović u vječnu kuću ide sa ovim predmetom: Ispunjena mu i druga želja

Mihailović pripada trećoj generaciji čuvara Zejtilnika. Punih šest decenija on je brinuo o više od 7.000 grobova srpskih vojnika, izginulih na Solunskom frontu. Bio je aktivan sve do prošle godine, kada zbog bolesti, nije više mogao da siđe do groblja.

Tada ga je zamijenio Krstimir Copas, po ocu Grk, a po majci Srbin, koji je u Solun došao devedesetih godina prošlog vijeka iz Surdulice.

Sada će Krstimir, pored srpskih junaka, prvog čuvara groblja, dobrovoljca u Prvom svjetskom ratu Save Mihailovića, i drugog čuvara, njegovog sina Đure, čuvati i trećeg, posljednjeg muškog potomka iz loze Mihailovića - deda Đorđa.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: