Политички аналитичар

Деђански: Руска иницијатива о осуди нато агресије на СРЈ изузетно корисна за Србе

  • Извор: СРНА
  • 24.03.2024. 14:23

Политички аналитичар Стевица Деђански оцијенио је да су иницијатива Русије за одржавање посебне сједнице Савјета безбједности УН поводом 25 година од НАТО агресије на СР Југославију и позив Државне думе Руске Федерације међународним парламентарним организацијама и парламентима земаља широм свијета да осуде агресију из 1999. године - изузетно корисни за Србију и српски народ.

Деђански је објаснио да се корист од оваквих иницијатива огледа у томе што се њима указује на кршење међународног права, које је првенствено прекршено бомбардовањем СРЈ без одлуке Савјета безбједности УН, али и једностраном одлуком земаља НАТО-а да започну агресију на једну суверену земљу.

Он је подсјетио да Србија на томе стално инсистира на међународним форумима, али да то нема толики значај као када то покрене земља са великом репутацијом у свијету попут Русије.

"Ово је добро и због тога што ће се грађани земаља широм свијета информисати о томе како је све почело, иако ће већина држава, којима ће то бити упућено, све негирати. Међутим, то је битно због других слободарских земаља, односно већине у свијету, јер ће се оне на тај начин подсјетити ко је у ствари отворио Пандорину кутију", изјавио је Деђански Срни.

Деђански сматра да је иста ситуација и у Савјету безбједности УН јер ће се показати ко је у свијету покварио све што се тиче међународних односа, уколико расправа буде дозвољена.

Према његовим ријечима, Русија има два интереса да покреће овакве иницијативе, а први је да као пријатељска земља Србије помогне борбу српског народа за истину по међународном праву.

"Русија, са друге стране, има и лични интерес, јер хоће да покаже да упадом у Украјину они нису ти који су прекршили међународно право, него да користе права које је Америка користила гдје је хтјела. Прво је то било у Србији, а потом у Ираку, Либији, Сирији и на разним другим мјестима", истакао је Деђански.

Коментаришући најаву предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића да ће парламент Српске подржати иницијативу депутата руске Државне думе и Савјета Федерације о утврђивању међународно-правне и моралне одговорности земаља НАТО-а за агресију на СРЈ, Деђански је оцијенио да ће то бити веома добар потез и да нема сумње да ће то Српска урадити.

"Очигледно је да у Републици Српској постоји политичка одлука да се то подржи, што је јако добро. Нема разлога да се не подржи, а поготово ако се има у виду да је (предсједник Републике Српске) Милорад Додик показао храброст тиме што је продубио односе са Руском Федерацијом и њеним предсједником Владимиром Путином, као и са Бјелорусијом", рекао је Деђански.

Он сматра да би и парламент Србије требало да подржи иницијативу руског парламента јер је у интресу српског народа да се што више прича о одговорности НАТО земаља за агресију на Србију.

"Ако успијемо да покажемо другим парламентима да се кршило међународно право 1999. године, имамо шансе да се боримо за Косово", закључио је Деђански.

Пратите нас и путем Вибера