Kosovo 

Dezir: Zaštiti pravo Srba na informisanje na maternjem jeziku

  • 26.11.2018. 22:27

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir izrazio je zabrinutost zbog ograničavajućeg uticaja nedavnih trgovinskih mjera Prištine na distribuciju srpske štampe na Kosovu, te istakao neophodnost zaštite prava svih građana na pristup informisanju na svom jeziku.

"Pristup novinskim listovima, uključujući srpske štampane medije, mora biti zagarantovan za sve građane i lokalne zajednice u svakom trenutku", rekao je Dezir. 

Dezir je istakao da mediji i pristup informacijama ne bi trebalo da budu kolateralna žrtva trenutne situacije, saopšteno je iz OEBS-a. 

U saopštenju se podsjeća da su se poslije uvođenja povećanih tarifa na uvoz robe iz centralne Srbije prošle nedjelje pojavili navodi da srpska štampa ne stiže do kioska na Kosovu. 

"Nesmetano pravo građana na informisanje i pluralistička štampa moraju biti obezbijeđeni i zaštićeni u svim okolnostima, bez barijera", rekao je Dezir. 

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija zaključio je da bi pravo na informisanje na maternjem jeziku trebalo uzeti u obzir i da bi mjere koje ograničavaju medijski pluralizam trebalo ukinuti, jer mediji predstavljaju ključni stub demokratije, navodi se u saopštenju.

Тагови:
  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм