Beograd

Dijana Hrkalović stigla u Specijalni sud

  • Извор: Телеграф
  • 27.04.2022. 14:27

Dijana Hrkalović, bivša sekretarka MUP, koja je optužena za trgovinu uticajem, stigla je u Specijalni sud. Suđenje joj se nastavlja povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Hrkalović je danas u Specijalni sud došla iz kućnog pritvora, koji joj je 31. marta određen uz elektronski nadzor, kao zamjena za pritvor u kojem je bila od kraja decembra.

Na prethodnom ročištu negirala je sve optužbe koje joj se stavljaju na teret.

Danas se očekuje da bi uvodnu riječ trebalo da daju branilac Dijane Hrkalović, advokat Vladimir Ðukanović, kao i branioci druge dvojice optuženih u ovom slučaju - načelnika Odjeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića i bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična djela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dvije godine zatvora.

Hrkalovićka se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih djela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mjere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odjeljenja, te da se spriječi da se prema njemu obave druge mjere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Тагови: