Osnovna škola

Direktorica zabranila svešteniku da dođe u školu na Svetog Savu

  • Извор: Курир
  • 25.01.2023. 14:42

Olivera Marjanović, direktorka Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Sečnja, koja je podigla prašinu objavom da prvi put, poslije niza godina, u toj školi neće biti vjerskih obreda 27. januara za Svetog Savu, jer je ona sada direktor, za Kurir objašnjava zašto je tako odlučila.

“Prvi put poslije niza godina, u našoj školi neće biti vjerskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smijenjena zbog toga, eto koraka naprijed za našu lijepu Srbiju”, objava je Olivere Marjanović koja je zapalila mreže.

Marjanovićeva za Kurir kaže da je prije devet mjeseci postala direktorka škole, te je ovo prva školska slava od kada je na čelu ove osmoljetke.

“Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana, i svete vodice i svačega. Lijepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve jer u školu mogu da idu i katolici, i muslimani i sve vjere, kao i atesiti. I zato u školi nikoga ne smijemo da primoravamo da prisustvuje tuđim vjeriskim obredima. Čovjek je sve razumio, dogovor je da u devet sati počne liturgija u crkvi na koju su pozvani i đaci i svi zapoleni iz škole. A mi ćemo iz škole poslati i slatkiše u crkvu da mogu da se posluže”, kaže za Kurir Marjanovićeva, koja ne želi da se objavljuje njena fotografija.

Riječi direktorke Marjanović objavljene su i u fejsbuk grupi Ateisti Srbije, te je pitamo da li je ateista te zato ne dozvoljava vjerske obrede.

“Svoje opredjeljenje po tom pitanju nisam dužna da vam kažem”, rekla je ona.

Ona ističe i da će školska slava Sveti Sava biti proslavljena u ovoj osmoljetki kako i dolikuje.

“Program počinje u osam sati ujutru svetosavskom himnom. Pošto nemamo fiskulturnu salu u koju bi mogli svi da stanu, već dvije zgrade, jednu u kojoj mlađi osnovci pohađaju i i drugu u kojoj su straiji, program će biti podijeljen u te dvije zgrade jer ne mogu sva djeca da stanu u jednu. I u toj gdje su mlađi himna će biti puštena sa razglasa, a u drugoj će je hor pjevati. Imamo i izložbu likovnih radova na temu Svetog Save, đaci će izvesti pozorišne kratke igrokaze o životu i radu Svetog Save, kao i recitacije. Zatim slijedi liturgija u crkvi”, objašnjava Marjanovićeva i dodaje da škola ima 110 đaka, a sam Sečanj nešto manje od 3.000 ljudi

(Kurir.rs)

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.