Niš

Dječak pobijedio na školskom takmičenju, oduzeli mu medalju iz bizarnog razloga

  • Izvor: Nova.rs
  • 30.11.2022.15:57

Vukašinu Stojkoviću, učeniku četvrtog razreda osnovne škole "Ljupče Nikolić" iz Aleksinca, jučerašnje takmičenje u plivanju održano u niškoj hali "Čair" ostaće zauvijek u ružnom sjećanju jer su mu organizatori takmičenja oduzeli zlatnu medalju samo deset minuta nakon što su mu je dodijelili, iako je bio ubjedljivo prvi u trci.

Takmičenje je organizovao Savez za školski sport grada Niša, a među plivačima je, pored Vukašina, bilo još nekoliko učenika iz Aleksinca, ali ni oni nisu dobili medalje iako su ih zaslužili plasmanom na jedno od prva tri mjesta.

Organizatori takmičenja oduzimanje medalje desetogodišnjem dječaku i nedodeljivanje medalja ostalim takmičarima iz Aleksinca pravdaju time da su medalje bile namijenjene isključivo učenicima iz Niša, jer je u pitanju bilo gradsko školsko prvenstvo, međutim, roditelji smatraju da je nedopustivo to što se na bazenu dogodilo njihovoj djeci, prenosi "Nova.rs".

Kristina Stojković, majka desetogodišnjeg Vukašina Stojkovića, kaže da je njen sin i prethodnih godina učestvovao na istom takmičenju i tad je dobijao medalje iako se i onda takmičio kao učenik škole iz Aleksinca.

"Dijete se vratilo sa bazena potreseno i postiđeno. Proglasili su ga za pobjednika, bio je na pobjedničkom postolju i dobio medalju, ali samo desetak minuta nakon toga neko od organizatora je prišao i rekao mu da mora da skine medalju i da je da dječaku koji je osvojio drugo mjesto", istakla je Stojković.

Ona je naglasila da se njen sin, kao i druga djeca iz Aleksinca, nije sam prijavio za takmičenje, već je poziv za učešće dobila škola i preko škole je bio prijavljen.

"S djecom je bila pedagog škole, a na tribinama su bili i neki roditelji koji su pokušali da reaguju kad su našem sinu oduzeli medalju, ali uzalud. Vukašinu su rekli da će svakako ići na republičko takmičenje jer je rezultatom to zaslužio, ali da medalju neće dobiti", kazala je Stojković.

Prema njenim riječima, dodatno ih je pogodilo ponašanje organizatora nakon pokušaja roditelja da isprave nepravdu prema Vukašinu jer su im poručili "da oni u Aleksincu mogu da dijele medalje kome hoće, ali da to ne mogu da rade u Nišu".

"Niko ne želi da dijeli medalje, već da ih dobiju plivači koja su ih zaista zaslužili. Umjesto da govorimo o motivisanju djece da se što više bave sportom, mi u 21. vijeku govorimo o oduzimanju medalje", naglašava Kristina Stojković.

Ona dodaje da je srećom njen sin stabilan dječak, riješen je da nastavi da trenira plivanje uprkos tome što mu se dogodilo na "Čairu".

Stojkovićeva podsjeća da Aleksinac nema bazen, tako da roditelji svakodnevno voze djecu na treninge u Niš.

Jovan Jovanović iz Saveza za školski sport grada Niša, s druge strane, kaže da je učenik iz Aleksinca greškom protokola dobio medalju i da je zbog toga morala da mu bude uzeta.

"Na Čairu je organizovano prvenstvo grada Niša i medalje i priznanja za pobjednike obezbjeđuje Savez za školski sport grada Niša. Djeca koja nisu iz Niša učestvovala su da bi ostvarila plasman na republičko takmičenje, ali pošto su oni bili učesnici okružnog takmičenja, a ne gradskog, za njih nije bilo medalja, jer okružno takmičenje niko ne pokriva nagradama", objašnjava on.

Prema njegovim riječima, nastavnici koji dovode djecu iz drugih mjesta na takmičenja u Niš, ne samo u plivanju već i u drugim sportovima, za praksu dodjeljivanja medalja samo pobjednicima gradskog takmičenja znaju već 20 godina i nikad niko nije pravio problem zbog toga.

On dodaje da je s učenicima iz Aleksinca ove godine došla pedagog škole, koja očigledno nije o tome bila obaviještena.

"Prethodnih godina su medalje dobijali i plivači iz Aleksinca, ali zato što smo imali višak medalja, pa da nam ne bi stajale u fioci. Ove godine to nije bio slučaj", "objašnjava" Jovanović.

On smatra da jeste ružno dati medalju, pa je uzeti, ali da to nije učinjeno – bez medalje bi ostalo dijete kome je po propozicijama takmičenja medalja bila namijenjena.

Sve u svemu, veliki skandal.