Београд

Дјечак убица из Рибникара пристао да свједочи против оца

  • Извор: РТС
  • 12.10.2023. 07:34

Оптужница коју је Више јавно тужилаштво у Београду у уторак подигло против родитеља дјечака-убице који је у ОШ "Владислав Рибникар" 3. маја убио деветоро вршњака и радника објезбеђења, даје потпуну слику онога што се кобног дана догодило на Врачару, изјавио је гостујући на РТС руководилац кривичног одјељења тужилаштва, Никола Ускоковић.

Он је потврдио и да је дјечак-убица који је у вријеме злочина имао 13 година и због тога није кривично одговоран за убиства, предложен у оптужници да као свједок буде саслушан на суђењу које би послије потврђивања оптужнице требало да закаже Виши суд у Београду.

Извор Курира подсјећа да је дјечак-убица путем видео линка из психијатријске установе на коју је смјештен послије масакра који је признао, већ дао исказ у истрази која се у то време водила само против оца, док је његова мајка имала статус свједока.

Адвокат Никодиновић

И даље истражујемо да ли је још неко био умијешан

Адвокат Никола Никодиновић, који заступа једну од оштећених породица, изјавио је за Курир да је подизање оптужнице важан корак у поступку који је против оца дечака покренут истог дана када се злочин догодио. - Оптужница је важан корак у цијелом поступку и евентуално новим поступцима који ће се изродити из овога. Ми као пуномоћници оштећених дајемо све од себе да допринесемо даљем истраживању тога шта се кобног дана десило. Првенствено, да ли постоје још нека кривична дјела која стоје иза овога, конкретно да ли постоје још нека лица која стоје иза овога што се десило - рекао је Никодиновић за Курир.

Подигнута оптужница за Рибникар: Оцу дјечака ће се судити за више кривичних дјела

Подигнута оптужница за Рибникар: Оцу дјечака ће се судити за више кривичних дјела

- Убица из "Рибникара" није имао законску обавезу да свједочи у истрази која се водила против његовог оца, јер су најближи сродници. Међутим, и поред тога, он је сам пристао да свједочи и дао је детаљан исказ на ком се добрим дијелом темељи и оптужница. Практично је потврдио сумње да му је отац "ставио оружје у руке", водио га у стрељану и на салаш да учи да пуца у силуете људи и концентричне кругове, како да стоји и дише док испаљује хице - открива саговорник Курира и додаје да је исказ најмлађег масовног убице важан доказ против оца и у смислу тога колико је лако дошао до два пиштоља и шест оквира са 92 метка, које је отац, како је потврђено и у оптужници, чувао у пластичној кутији у ранцу, који је носио и када су ишли заједно да вјежбају гађање.

Осим исказа дјечака-убице, током истраге су прикупљени и други докази - искази свједока, налази вјештака, материјални трагови.

Ово је нова директорица ОШ

Ово је нова директорица ОШ "Владислав Рибникар"

- На основу свих прикупљених доказа, утврђено је да је дјечак први пут очев пиштољ узео 24. априла и то када је био сам у кући. Прекрио је камеру која се налази у дневној соби, узео оружје, а потом га вратио на своје мјесто. Међутим, 1. маја поново је узео два очева пиштоља и муницију и ставио их у своју собу. Из доказа произилази да је првомајске празнике провео код пријатеља и родбине, а да је потом првог радног дана 3. маја пиштоље ставио у ранац, намерно закаснио на час и убио најприје радника обезбјеђења, двије дежурне ученице, дјевојчицу која је стајала поред клавира, а потом ушао у своје одељење које је имало час историје и пуцао у другаре из школске клупе и наставницу - подсећа саговорник Курира шта се наводи у оптужници написаној на 267 страна.

Када је завршио крвави поход, дјечак убица је изашао испред школе и позвао полицију која је дошла и ухапсила га. - Прикупљени материјални трагови довели су до тога да се на оптужници нађе и име мајке дјечака-убице, пошто је на чаури пронађеној поред врата учионице откривен и њен ДНК - подсјећа извор.

Pojavila se stranica iz dnevnika djevojčice ubijene u

Pojavila se stranica iz dnevnika djevojčice ubijene u "Ribnikaru": Njene riječi bole

Искази које су одговорно лице и инструктор у стрељани дали, а у којима су тврдили да нису видели тринаестогодишњака да пуца, нису били у складу са осталим доказима, снимцима и исказима, и због тога су и они оптужени за лажно свједочење.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.