Beograd

Dodijeljeno ordenje majkama sa troje i više djece

  • Извор: СРНА
  • 05.07.2022. 22:16

Majkama sa troje i više djece iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije večeras su dodijeljena ordenja Svete majke Anastasije u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Orden Svete majke Anastasije, plaketu i novčanu nagradu prve godine dobilo je šest žena koje zajedno imaju 50 djece, a orden je primila i Joana Bacialau za njen humanitarni rad i pomaganje u rađanju 30 djece u Srbiji tako što je finansirala vještačku oplodnju.

Orden je dobila jedna majka iz Beograda koja ima 15 djece, kao i majke koje imaju 11 djece iz Kosovske Mitrovice i Priboja i samohrana majka petoro djece iz Beograda, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Dodijeli ordenja prisustvovala je premijer Srbije Ana Brnabić, dok je majke blagoslovio episkop hvostanski Justin istakavši da se žena činom rađanja najviše približava Bogu.

"Pitanje dece je važno za budućnost, ali vrlo je važno da se o deci razgovara i u sadašnjosti jer budućnost zavisi od sadašnjosti", dodao je episkop Justin.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da na majci počivaju i porodica, gradovi i domovina, a da je jedna takva majka i Sveta Anastasija koja je rodila Svetog Savu, po kojoj ovaj orden i nosi ime.

On je posebno pozdravio majku Anu iz Žitkovca, koja ima 11 djece, a najmlađem sinu je dala ime Sava.

Petković je istakao da se na Kosovu i Metohiji rađa najviše srpske djece. "Dok god imamo naš narod na Kosovu i Metohiji imamo budućnost u južnoj pokrajini", rekao je Petković.

Predsjednica Fondacije "Dajana Paunović" istakla je da je cilj njene fondacije da osvijetli majke koje su danas dobile orden, da ih podrži jer one su heroine društva.

Fondacija "Dajana Paunović", koja je osnovana prije godinu dana, ustanovila je orden Svete majke Anastasije u saradnji sa Hramom Svete Petke i uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм