Министар спољних послова Србије

Дачић: Србија није ничија продужена рука

  • Извор: СРНА
  • 12.01.2024. 14:26

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да Србија није ничија продужена рука, како је неки оптужују, већ држава која води самосталну и суверену спољну политику, руководећи се својим државним и националним интересима.

Дачић је на новогодишњем пријему за представнике дипломатског кора у Министарству спољних послова оцијенио да је веома увредљиво када његове колеге из утицајних земаља кажу да је Србија нечија продужена рука.

"Чија смо ми то продужена рука били када смо 27. марта 1941. године одбили приступање Хитлеровом Тројном пакту, када смо 1948. смо рекли Стаљину не или се успротивили војној интервенцији у Чехословачкој 1968. године?", питао је Дачић.

Он је поставио питање чија је продужена рука Приштина када јој је дозвољено да након 11 година не спроводи Бриселски споразум чији је гарант ЕУ.

Додик: Срби никада неће одустати од прославе Дана Републике

Додик: Срби никада неће одустати од прославе Дана Републике

Дачић је истакао да је Србија стара европска држава, чији је народ жртвовао своје животе за заједничке цивилизацијске циљеве, о чему свједочи то што је још у 19. вијеку успоставила дипломатске односе са бројним земљама.

Говорећи о државним приоритетима у овој години, Дачић је указао да Косово и Метохија за Србију остаје питање од највећег националног значаја.

"Остајемо посвећени дијалогу, упркос чињеници да Приштина дуже од деценију упорно одбија да испуни своје обавезе. Нећемо признати једнострано проглашену независност Косова, ни експлицитно, ни имплицитно, нити ћемо дозволити да наша јужна покрајина постане члан Уједињених нација /УН/", истакао је Дачић.

Према његовим ријечима, Србија као и свака држава на свијету има право да штити свој суверенитет и територијални интегритет, због чега ће наставити да инсистира на досљедном поштовању међународног права и Резолуцији 1244 Савјет безбједности УН.

Којић поднио кривичну пријаву против Велагић Омановић због несавјесног рада

Којић поднио кривичну пријаву против Велагић Омановић због несавјесног рада

Он је рекао да пуноправно чланство у ЕУ остаје стратешко опред‌јељење и приоритет у спољној политици Србије, што подразумијева наставак свеобухватних реформи.

"Питамо се колико интеграције имају смисла ако не зависе од претходно дефинисаних критеријума, већ се константно постављају нови услови. Зато се искрено надамо да ће наши напори и резултати које смо остварили бити вредновани", рекао је Дачић.

Дачић је нагласио да ће Србија наставити да развија сарадњу са земљама из свих дијелова свијета и да у 2024. години гради нова партнерства, али да неће заборављати стара и традициона пријатељства, прије свега са Русијом и Кином.

Новогодишњем пријему у Министарству спољних послова Србије присуствовале су бројне дипломате, а међу њима и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко и шеф делегације ЕУ у Београду Емануел Жиофре.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм