Vučić i Stoltenberg

Dogovoreno brzo stupanje u kontakt u slučaju krize na Kosmetu

  • 08.10.2018. 12:18

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom dogovorio da u slučaju bilo kakve krizne situacije na Kosovu i Metohiji mogu brzo da stupe u kontakt kako bi mogli da se spriječe sukobi i teže posljedice.

"Ako budemo imali potrebe, u najkraćem roku od nekoliko minuta stupićemo u kontakt i moći da rešavamo to odmah i pomognemo u zaštiti stanovništva", rekao je Vučić u Mladenovcu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom. 

Vučić je Stoltenberga zamolio da se ne smanjuje misija Kfora na Kosovu i Metohiji, jer je to jedina zaštita za srpski narod. 

"Imao sam duge razgovore sa Stoltenbergom i razgovarali smo o svim vrstama saradnje Srbije i NATO-a. Ta saradnja je dobra i imamo dosta zajedničkih aktivnosti. Posebnu pažnju smo obratili pitanju Kosova i Metohije i ulozi Kfora", rekao je Vučić. 

On je naveo da je sa Stoltenbergom razgovarao o upadu prištinskih snaga ROSU 29. septembra na sjever Kosova i Metohije i njihovom pojavljivanju na jezeru Gazivode i dodao da mu se generalni sekretar NATO jedini te večeri javio na telefon, što je doprinijelo smirivanju situacije. 

Vučić je podsjetio da je Briselskim sporazumom iz 2013. godine u tački devet definisano kako se formira policija za sjever Kosova i Metohije i da je regionalni komandant te policije Srbin, a da tog dana niko iz regionalne policije nije znao da dolaze "ljudi sa dugim cijevima, puškama i snajperima". 

"Da li su znali Euleks i NATO - ne znam, ali regionalni komandant nije, kao što ni vlasti u Srbiji nisu znale za Tačijevu ideju da obiđe Gazivode", rekao je Vučić. 

On je objasnio da postoji dogovor u Briselu o dva uslova za ulazak albanskih naoružanih trupa na sjever Kosova - uz dozvolu NATO-a, i uz saglasnost srpske zajednice, te istakao da "ne zna da li su imali dozvolu NATO-a, ali srpsku zajednicu nisu pitali". 

Vučić je istakao da na Kosovu i Metohiji niko drugi osim Srba nije ugrožen i da ne postoji slučaj gdje Srbi ugrožavaju Albance, dok je Srbima ugrožen povratak, kradu im stoku i tuku djecu. 

Generalni sekretar NATO-a izjavio je da je Kfor 29. septembra, kada su se specijalci ROSU pojavili na jezeru Gazivode, poslao ljude na teren, koji su izvijestili da nisu vidjeli da se tamo izvodi vojna operacija, niti da je iko uhapšen, ali je poručio da je važno da se svi uzdrže od provokativnih poteza i izjava. 

"Kfor je na Kosovu i Metohiji da bi štitio sve zajednice koje tamo žive, naravno i Srbe", rekao je Stoltenberg u Mladenovcu i dodao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine. 

On kaže da će NATO i dalje biti prisutan na Kosovu u okviru mandata UN da prati stanje i da štiti sve njegove građane.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм