Drecun: Formiranje hrvatskog vojnog kampa na Kosmetu ojačalo bi albanske ekstremiste

  • 06.05.2021. 18:14

BEOGRAD - Predsjednik Odbora Narodne skupštine za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da najava formiranja hrvatskog vojnog kampa na Kosmetu znači maksimalnu podršku Hrvatske prerastanju Kosovskih bezbjednosnih snaga u takozvanu vojsku Kosova.

Drecun je upozorio da bi to bila velika greška Kfora, jer Srbi ne mogu da imaju povjerenje u vojnike države koja radi sve da na najbrutalniji način uruši interes i bezbjednost srpskog naroda, ma gdje on živio, i države Srbije.

"Formiranje hrvatskog vojnog kampa bila bi velika greška jer bi to ojačalo albanske ekstremiste i zapretilo eventualne napade Kosovskih bezbjednosnih snaga na srpski narod. Mislim da je ovo jedna smišljena akcija, jer će Hrvatska sigurno napraviti taj vojni kamp, ako je to rekao njihov ministar i da će on biti korišćen upravo za ono na šta sam upozorio", rekao je Drecun za Tanjug.

On je podsjetio da Hrvatska od početka podržava samoproglašenu nezavisnost Kosova i naglasio da je ključno pitanje - ako podržava nezavisnost Kosova, odnosno, nisu statusno neutralni, šta traže u sastavu Kfora, koji je na Kosmetu prisutan u okviru rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Drecun je rekao da ipak vjeruje da je komanda Kfora svjesna opasnosti koju predstavlja prisustvo hrvatskih vojnika po međunacionalne odnose u južnoj srpskoj pokrajini.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je ranije danas u Prištini da je Hrvatska odlučila da postavi vojnu bazu na Kosovu i Metohiji koja će "uticati na stabilnost regiona".

Radman je istovremeno poručio da se Hrvatska "protivi bilo kojoj promjeni granica u istočnoj Evropi". 

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм