Predsjednik skupštinskog odbora za KiM

Drecun: Јednostrani potezi Prištine se ne sankcionišu

  • Извор: СРНА
  • 17.12.2021. 10:21

Svoje jednostrane poteze Priština pokušava da prebaci na teret Beograda plasiranjem lažnih vijesti, rekao je za RTS predsjednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Drecun je, gostujući u Јutarnjem programu RTS-a, rekao da ne dozvoljavajući direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću ulazak na Kosmet Priština jednostrano tumači sporazum o slobodi kretanja.

- Posjete se samo najavljuju, ali Priština sve češće zabranjuje posjete naših zvaničnika. Ako branite odlazak direktoru Kancelarije za KiM vi branite da se pomogne tamošnjem narodu - rekao je Drecun.

Drecun navodi da sve jednostrane poteze Priština pokušava da prebaci na teret Beograda, između ostalog plasiranjem lažnih vijesti i informacija kao što je priča da Beograd nije dozvolio dolazak Doniki Gervali u Bujanovac i Preševo.

- Brisel sa druge strane samo govori, ali ne djeluje, i taj način rada EU ne donosi rezultate jer EU nema autoritet kod Prištine - smatra Drecun.

Dodaje da se jednostrani potezi kao što je ukidanje granica između Albanije i Srbije na dijelu KiM takođe ne sankcionišu, a Beograd čeka i reakciju na odluku Prištine da ne dozvoli sprovođenje referenduma.

- One zapadne zemlje koje mogu trebalo bi da utiču na Prištinu da odustane od ideje da ne dozvoli referendum na KiM. Time se krše osnovna ljudska prava, a to je i demokratsko pravo da se građani izjasne na referendumu - ističe Drecun.

Predsjednik skupštinskog odbora za KiM vjeruje da će biti snažnih aktivnosti da se Priština natjera da dozvoli sprovođenje referenduma.

Тагови: