Министар спољних послова

Ђурић: Конаковић се руга националним осјећањима грађана Србије

 • Извор: СРНА
 • 27.05.2024. 20:36

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић оцијенио је као јавно изругивање и поигравање националним осјећањима бројних грађана Србије позив министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића предсједнику Србије Александру Вучићу на Генералну скупштину УН у Њујорк 11. јула, као и у Поточаре.

Ђурић је подсјетио Конковића да је Вучић већ био у Поточарима како би се поклонио жртвама, али да је тамо брутално нападнут, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

- Са нелагодом сам примио јавно изругивање и поигравање националним осјећањима бројних грађана Србије министра иностраних послова Конаковића. Србија ће се увијек, као и до сада, поклонити свим жртвама, без обзира на националност или етничку припадност, иако је најчешће обрнут случај у појединим нама сусједним државама - рекао је Ђурић реагујући на Конаковићев позив Вучићу и коментар "да може да се огрне заставом, а и не мора".

Он је констатовао да се Конаковић, изгледа, прави да је заборавио да је управо Вучић отишао у Поточаре да положи цвијет и поклони се жртвама, као и да је очигледно заборавио да надлежни органи у БиХ до данас нису процесуирали или казнили никог од нападача или подстрекача напада на Вучића.

- Отишао је да ода пошту жртвама и њиховим породицама, а онда се догодило то да је брутално био нападнут, и то баш од оних који се данас `залажу` за лажни мир и лажну сарадњу - напоменуо је Ђурић.

Он је истакао да је Србија земља која је за злочине судила једнако свима који су починили монструозна дјела током ратова.

- Која је то земља у сусједству на такав начин и у таквом пропорционалном постотоку привела правди своје грађане који су починили злочине? Да ли то значи да српских жртава није било, да српска мајка није плакала над десетинама хиљада побијених синова? Да ли је то правда и помирење о којем прича министар Конаковић? - упитао је Ђурић.

Он је упитао и због чега Конаковић и "његови шефови" инсистирају стално на отварању старих рана и тема из прошлости.

Ђурић је указао на то да је резолуција о Сребреници, усвојена у Генералној скупштини УН, недвосмислено унијела, не само нове подјеле на Балкану, већ и у УН.

- Конаковић и његови шефови још једном су показали да им политичке амбиције стоје над суштином, а суштина јесу и морају бити мир и стабилност на Балкану - указао је Ђурић.

Он је нагласио да је политика коју води предсједник Србије управо политика помирења, стабилности и погледа у будућност, али да то не значи одрицање од сопственог идентитета и сопствених принципа.

- Увијек смо спремни да разговарамо о свему, никада нећемо тражити туђе, али увијек ћемо одлучно бранити своје. Срби су поносан народ, поносни на своју државу и заставу. Не угрожавајући друге. Није пристојно ни на посредан начин понос том заставом извргавату руглу. Српска застава је, господине Конаковићу, застава храбрих. О томе бисте нешто могли да научите. Српска тробојка ће се поносно и слободно вијорити на свакој кући која жели да је истакне - поручио је Ђурић. 

Пратите нас и путем Вибера

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.