Пушење на јавном мјесту

Електричне цигаре на удару као и праве

  • Извор: АТВ
  • 06.12.2023. 10:40

Министарка здравља Даница Грујичић гостовала је у емисији Јутро на ТВ Прва, гдје је говорила о новој платформи за јединствену листу заказивања за магнетну резонанцу, али и о забрани пушења у затвореним просторима.

"Ако је локал са свих страна затворен пластиком, то није отворен простор. Морају постојати или отворени прозори или формулисање шта је то отворен простор, али то може и неким правилником", рекла је Грујичић.

Дувански дим је штетан, а циљ свега је заштита здравља становништва.

"Имате велики број младих људи који једноставно не могу ни да бораве у клубовима, нити се осјећају добро послије боравка у клубовима, у кафанама, у ресторанима зато што заиста не можете да дишете тамо од количине дима која постоји", навела је министарка Даница Грујичић.

Поред тога, министарка посебно наглашава колико никотин лоше утиче на плућа.

"Да не говоримо о хроничним плућним болестима из којих касније може да се развије карцином. С друге стране, имате утицај на крвне судове пре свега доњих екстремитета, односно ногу. Имате утицај на коронарне крвне судове срца и дефинитивно тај никотин. Сада сви говоре о томе ево мој деда је пушио, али он је мотао онај природни дуван. И мој прадеда је пушио па не знам колико дуго је живио. Шта хоћу да кажем, то што имате појединачне примјере како је неко дуго пушио па живио дуго и тако даље, наравно да у свему томе одређену улогу игра и генетика али генерално гледано то нам не треба", истакла је она.

Све наведене "санкције" важиће и за електронске цигарете.

"Ја знам да никога не можемо да натјерамо да престане да пуши, иста ова правила важе и за електронске цигарете. Ништа оне нису мање опасне, према томе у затвореном простору да буде чист ваздух" - рекла је министарка Грујичић гостујући на ТВ Прва.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.