Na francusko-njemački predlog

EU: Beograd i Priština dostavile odgovore

  • Извор: Агенције
  • 04.11.2022. 20:28

Portparolka EU za spoljne poslove pojasnila je danas da su Beograd i Priština dostavile odgovore na francusko-njemački predlog za normalizaciju odnosa.

Ona je povodom izjave visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Žozepa Borelja da očekuje reakciju Beograda i Prištine o prijedlogu Njemačke i Francuske za normalizaciju za Tanjug precizirala da će se narednih dana o tome razgovarati sa obje strane.

Portparolka EU za spoljne poslove Nabila Masrali je rekla i da je "njemačko-francuski prijedlog bio prezentiran Beogradu i Prištini da bi napravili konkretan i nepovratan napredak na putu ka širokoj realizaciji normalizacije odnosa".

Ona je naglasila da u toku ruske agresije u Ukrajini, ne može biti tenzija u Evropi kao i da se mora savladati permanentna kriza i smanje tenzije između Beograda i Prištine.

"U tom kontekstu je Visoki predstavnik za spoljnu politiku tražio od obje strane na naprave brzi napredak oko predloga i dao je mandat specijalnom predstavniku Miroslavu Lajčaku da produži razgovore sa stranama. Mi pozivamo obe strane da iskoriste ovu priliku i da naprave istorijski korak u normalizaciji odnosa, što je za njih ključno da bi napredovali prema EU", rekla je Masrali.

Komisija, kaže Masrali, "ne može da komentariše sadržinu tog dokumenta i ne može da kaže više od toga što su već javno rekli predsednica Komisije i visoki predstavnik EU".

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je juče u Berlinu da EK podržava njemačko-francuski predlog za rešenje kosovskog pitanja i da će ga integrisati u dijalog.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčakom boraviće večeras u Beogradu gdje će se sastati predsjednikm Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.