Federika Mogerini

EU želi sporazum Beograda i Prištine u narednih godinu dana

  • 12.11.2018. 16:36

Evropska unija kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine učiniće sve kako bi se u narednih godinu dana, koliko je ostalo do kraja mandata šefice EU diplomatije Federike Mogerini, postigao sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saznaje Tanjug u Briselu.

"Mi ćemo napraviti sve u godini koja je ostala da bi došlo do sveobuhvatne normalizacije odnosa, ali nismo jedini od kojih to zavisi", rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

U Briselu navode da su i u ovom trenutku "u toku kontakti" u cilju nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali da još ne postoji konkretan datum za mogući novi sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

U krugovima bliskim pregovaračkom procesu ocjenjuju da je prošlonedjeljni sastanak Vučića i Tačija bio "bez svake sumnje težak".

Navodi se da je plan Federike Mogerini bio da se na tom sastanku postigne saglasnost o intenziviranju procesa postizanja sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, ali da je odluka Prištine o podizanju carina na robu koja se uzvozi iz Srbije "u posljednjem trenutku poremetila planirano".

Na pitanje Tanjuga šta će EU uraditi u cilju eventualnog pritiska na Prištinu da povuče takvu odluku, izvori iz Evropske komisije napominju da je EU "već bila jasna u svom saopštenju" kada je osudila takav potez i pozvala kosovske vlasti da opozovu odluku o podizanju taksi od 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ono što se očekuje tokom novembra, bez obzira da li će doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine, jeste redovni izvještaj koji će Evropska služba za spoljne poslove predstaviti zemljama članicama EU o napretku u procesu normalizacije odnosa dvije strane.

Od tog izvještaja u velikoj mjeri zavisiće i odluka članica EU o broju novih poglavlja koje će Srbija otvoriti u decembru u okviru svojih pristupnih pregovora.

Nakon posljednje runde dijaloga pod pokroviteljstvom šefice EU diplomatije Federike Mogerini, koji se završio bez bilo kakvih pomaka u približavanju konačnom rješenju za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, iz EU poručuju da se njihovi napori u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma nastavljaju, a da vremenski rokovi "ostaju jasni".

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм