Nebojša Pavković

General Pavković tražio da obori helikopter kojim je Milošević isporučen u Hag

  • 14.10.2020. 17:42

General Nebojša Pavković, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina na Kosovu, a na robiji je već 15 godina, otkriva detalje hapšenje Slobodana Miloševića.

Kako je objasnio, obavijestio je tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunicu šta se sprema, a ovaj se više nije javljao na telefon.

U svojoj knjizi, "Povlenske magle" objašnjava osuđeni general, tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović piše u jednom djelu da su oni, dok je Milošević bio u Centralnom zatvoru, "preduzimali sve mjere da Pavković ne sazna gdje se nalazi Milošević."

- Ni naši organi bezbjednosti, nisu znali za termin kada će Milošević biti isporučen Hagu - kaže Pavković.

Ja sam bio u rezidenciji, u Andre Nikolića, bilo je popodne, oko 18 sati. I zove me Kosta Čavoški.

Kaže: "Ti sjediš tu, gledaš televiziju, a znaš li ti da ti haspe vrhovnog komandata?"

Kog komandanta - pitam.

Miloševića  - kaže - evo, vode ga kolima, ide za Hag.

Pavković tada brže-bolje zove svoje saradnike da vidi šta se dešava, zove načelnika uprave bezbjednosti. Niko ništa ne zna.

- Javlja mi se doktor Zdravko Mijajlović, načelnik kardiološke klinike na VMA, kaže: "Druže generale, ovdje sam na vrhu VMA, gledam evo sad su stigla kola, dovoze Miloševića i uvode ga u helikopter - objašnjava Pavković, piše Glas Javnosti.

Imao je, kaže, tačan podatak i mogao je da reaguje, da zove Vojislava Koštunicu. Razgovaraju, a Koštunica ga pita, "pa šta mi tu možemo da uradimo?"

Kažem, možemo, ako vi naredite, da prisilimo da se helikopter spusti. Ako neće da se spusti, možemo i da ga srušimo. On je rekao - dobro, javiću se. I nije se javio. I taj helikopter je odletio…

(Telegraf)

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм