Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima

Gujon uručio udžbenike srpskoj školi u Temišvaru

  • Извор: СРНА
  • 27.01.2023. 14:20

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon uručio je danas udžbenike i nastavni materijal polaznicima srpske škole u Temišvaru.

Gujon, koji je u dvodnevnoj posjeti srpskoj zajednici u Rumuniji, posjetio je gimnaziju "Dositej Obradović" u Temišvaru i povodom Dana školske slave Svetog Save uručio 800 udžbenika, 1.200 knjiga za lektiru i 100 paketa nastavnog materijala.

- Čuvajte srpski jezik i kulturu. Vi ste nasljednici Dositeja Obradovića, najvećeg srpskog prosvetitelja uz Svetog Savu - poručio je Gujon srpskim učenicima u Temišvaru.

U Rumuniji, prema posljednjem popisu živi oko 12.000 Srba, a Gimnazija "Dositej Obradović" jedna je od rijetkih srpskih srednjih škola u inostranstvu jer pored ove u Temišvaru, srpska gimnazija postoji još samo u Budimpešti.

U Rumuniji ima i pet osnovnih škola i devet vrtića u kojima đaci mogu da pohađaju nastavu na srpskom jeziku.

Gujon će večeras u temišvarskoj Nacionalnoj operi prisustvovati Svečanoj akademiji povodom praznika Svetog Save, koju organizuje Savez Srba u Rumuniji, saopšteno je iz Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Тагови: