Патријарх Порфирије

"Иза намјера оснивања наводних православних цркава у региону је разградња јединства Срба"

  • Извор: СРНА
  • 06.01.2024. 10:13

Његова светост патријарх српски Порфирије изјавио је да иза намјера оснивања наводних православних цркава Хрватске, Црне Горе и на Косову и Метохији, стоји жеља да се духовно науди и идентитетски оштети српски народ, омогући отимање имовине Српске православне цркве (СПЦ) и разгради национално јединство Срба.

Патријарх Порфирије је упозорио да су ове појаве све само не наивне и појављују се у већој или мањој мјери развијене и организоване у свим овим срединама, а обједињује их чињеница да немају везе ни са једном православном црквом у свијету.

"Оно што нас теши, иако не умањује будност с којом посматрамо наведене феномене, јесте чињеница да су такви покушаји постојали и у прошлости и да су сви, од првог до последње, заједно с њиховим организаторима и носиоцима, неславно завршили", рекао је српски патријарх за "Политику".


Додик открио када путује у Русију

Додик открио када путује у Русију

Патријарх Порфирије је истакао да га брине што поједини представници западних држава, поготово европских, пренебрегавају апсолутно миротворачку улогу СПЦ, прије свега, на простору Косова и Метохије, али и на цијелом простору бивше Југославије.

"Без икаквог основа оптужују Цркву да `дестабилизује ситуацију и ствара напетости међу етничким групама на западном Балкану како би распирила сукобе и поделила заједнице`, како се, потпуно супротно истини, помиње у једној од резолуција Европског парламента", рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је нагласио да га дубоко обеспокојава то што су закони на Косову и Метохији у смислу заштите права српског народа мртво слово на папиру.

"Кад се на једном простору, од већине релевантних фактора само привидно и номинално поштују правне норме, а у ствари се форсира интерес једне етничке заједнице у односу на другу, то чини опасан преседан и представља увод у разарање основних принципа цивилзованог друштва, које ће се потом прелити и на друге крајеве света", рекао је патријарх Порфирије.

Он је указао да га највише брине српска неслога, спремност људи да ради сопственог интереса "хладно забораве" на Косово и Метохију, српске светиње, као и на људе, православне Србе, који живе под притиском и у гету, и оставе их на милост и немилост другима.


Како да препознате рибу која не ваља

Како да препознате рибу која не ваља

"Брине ме и то што одређени кругови и самозвани одговорни појединци, покушавајући да то правдају патриотском бригом и само њима својственим друштвеним активизмом, ради очувања Косова и Метохије, нападају Цркву која је, не само историјски, него и актуелни и непоколебљиви бранич Косова и Метохије", рекао је патријарх Порфирије и додао да је потребно очувати мир међу Србима да би се могао градити са сусједима.

Упркос свим бригама, српски патријарх је истакао да га "кураже српски народ, свештенство и монаштво, њихова вера и храброст", којима је истински стало до Косова и Метохије, до отаџбине Србије, до православног српског народа, и који се за то боре вјером и молитвом, трпљењем и храброшћу, јединим сваког поштовања вриједним "на страшном месту постојањем".

Он је нагласио и да СПЦ инсистира на томе да одбија да се активно укључи у политичку борбу и крене да заступа партијске и политичке интересе једног дијела против другог дијела свог народа, те да ће наставити да гради мир.

"Црква ту своју службу јединства, превазилажења подела, позивања на љубав и разумевање, свештенослужење јеванђеља мира у свету који у злу лежи, врши и вршиће без обзира на све оптужбе, осуде, неразумевање и нападе које због тога трпи", поручио је патријарх Порфирије.

Пратите нас и путем Вибера