Davne 1972. godine

Kako je Tito tražio da se pohvataju sve žabe oko Belog dvora da bi kraljica Elizabeta II spavala

  • Извор: АТВ
  • 08.09.2022. 19:57

Josip Broz Tito je davne 1972. godine tražio da se pohvataju sve žabe oko Bijelog dvora kako bi britanska kraljica Elizabeta Druga mogla mirno da spava tokom posjete Beogradu.

To je u svojim memoarima objavio profesor Miodrag Todorović sa Univerziteta u Banjaluci, a Danas prenio prije 20 godina. Međutim, kako se dalje dodaje, maršal je ovu naredbu ipak izmijenio nakon što je čuo da se kraljica požalila da je taj zvuk smiruje i nedostaje joj.

„Tako je počela operacija hiljade vodozemaca koje su vojnici upravo uklonili“, prenosi Danas.

Ovaj incident je profesor Todorović opisao u svojim memoarima povodom zlatnog jubileja britanskog suverena pod naslovom “Kraljici nije bilo zabavno”.

„Ovdje je jako lijepo ali iznenađena sam da ovdje nema žaba. Odrasla sam slušajući horove žaba i taj zvuk me jako opušta“, rekla je britanska kraljica maršalu Josipu Brozu kako navodi profesor Miodrag Todorović.


Inače, Josip Broz Tito je zajedno sa svojom suprugom Jovankom Broz te davne 1972. godine u SFR Jugoslaviji ugostio britansku kraljicu Elizabetu II, princa Filipa i princezu Anu.

Novinska agencija Asošijejted pres je na YouTube kanalu postavila snimak tadašnje posete, a video je pratio glas naratora koji je prepričavao tadašnji događaj.

To je, inače, bila prva kraljičina posjeta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope, zbog čega je u pojedinim zapadnim medijima naišla na kritike. Ona je tada pokazala da različita politika nije barijera za međunarodno prijateljstvo i to postavljanjem vijenca na grobu neznanog junaka na Avali.

Kravljevski par je tada u Beogradu proveo dva dana, a zatim u sklopu ture po Jugoslaviji posjetio i Dubrovnik i Zagreb.

Foto: Youtube/British Movietone/Printscreen

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)