Ispovijesti vozača

Kamiondžije u strahu otvaraju kabine: Migranti iskaču i iz mješalica za beton

  • Извор: Телеграф
  • 30.10.2021. 19:52

Vozači kamiona tvrde da na graničnim prelazima migranti kruže oko njihovih vozila i ulaze unutra sa noževima, pajserima, palicama...

Plašimo se... Pa kako da se ne plašimo? Je l' znate šta oni rade? Uskoče nam u kamion, u kabinu... Ma, na šasijama se kriju da bi tako ilegalno prešli granicu. A kad ih zamolimo da izađu, oni pokažu nož, pajser...

Ovako su vozači kamiona nedavno za Telegraf.rs opisali kako su se osjećali dok su skoro 24 sata na Batrovcima čekali da izađu iz Srbije. Kako su rekli, dok su čekali u koloni dugoj više od 15 kilometara, migranti su kružili oko njihovih kamiona, a onda krišom ulazili unutra.

- Moj kolega Dragan je otkrio njih petoricu u kabini. Rekao im je da izađu, a onda ga je jedan posjekao šipkom po ruci - tvrdio je ovaj kamiondžija.

Ipak, potvrda o incidentima sa migrantima od MUP-a nije stigla. Štaviše, službenici na graničnim prelazima kažu da su migranti, kad ih uhvate u pokušajima ilegalnog prelaska, miroljubivi i nenaoružani. Ali, u strahu su velike oči, a oni koji su samo vozači, bez ikakvog naoružanja, s razlogom strepe šta bi mogli zateći u svom vozilu.

Carinici na gotovo svim prelazima, naročito onim koji se nalaze na migrantskoj ruti, svakodnevno otkrivaju „slijepe putnike“, potvrđuju za Telegraf u Upravi carina. Sudeći po statistici, njihov broj je iz godine u godinu sve veći.

- Od početka ove godine otkriveno ih je gotovo 600, a tokom prošle 2020. godine ukupno 1.148. Godinu dana ranije, carinici su otkrili 1.331 ilegalca, što je za oko 500 više nego u prethodnoj, 2018. godini - navode u Upravi carina.

Čak kažu da bi im bilo lakše da nabroje robu u kojima ih nisu nalazili. I zaista, skrivaju se i tamo gdje bi malo kome palo na pamet da ih potraži - u tovarima merkantilnog žita, brašna, svežeg i zamrznutog voća, guma, tekstila, bele tehnike....

Pa zatim, u tovarima namještaja kućne hemije, bižuterije, čipsa i kikirikija, balama kože, svežim lubenicama, kupusu, sjemenu suncokreta, susamu, vještačkom đubrivu, čak i u kantama za smeće, kazanima za rakiju, muljačama za grožđe i mješalicama za beton.

- Dešava se da se migranti, često rizikujući život, skrivaju na krajnje opasnim mjestima – na šasijama, odnosno spoljnim metalnim konstrukcijama kamiona, na kabinama, rezervnim točkovima, a bilo je slučajeva da su se krili u hladnjačama, gdje je temperatura izuzetno niska, pa može doći do hipotermije i onda im se odmah nakon otkrivanja mora ukazati hitna medicinska pomoć. Nerijetko su carinici bili svjedoci situacija izlaganja krajnje neuslovnom transportu i sasvim male djece - kažu za Telegraf.rs u Upravi carina.

Prema podacima kojima oni raspolažu, iako je to prevashodno nadležnost MUP-a, na prelazima Batrovci i Šid nije bilo slučajeva ugrožavanja lične bezbjednosti carinika od strane migranata.

- Oni koje su do sada pronalazili carinici bili su miroljubivi i nenaoružani. Takođe, treba imati u vidu da se postupanje sa migrantima prilikom njihovog pronalaženja uvijek obavlja u prisustvu policijskih službenika, kao i da oni preuzimaju dalju nadležnost kada je riječ o otkrivenim migrantima - zaključuju.

Ipak, da kamiondžijima nije lako, nije. Neizvjesnost kada otvaraju kabinu vozila i ne znaju koga će zateći, samo oni razumeju. Isto kao što su i ti migranti samo ljudi koji želi da odu dalje i koji su već i sami prošli golgotu.


(Foto: Uprava carina Srbije)