Domovi za stare ih ne primaju

Korisnici preležali koronu, pa sada o njima nema ko da brine

  • 06.05.2020. 14:11

Pojedini vlasnici domova za stare ne žele da poslije preležanog korona virusa u svoje sobe vrate doskorašnje stanare.

Veliki problem, ocjenjuje dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu, nastaje sa ovim pacijentima po njihovom otpuštanju iz bolnica.

Riječ je, kako je naglasio, obično o osobama čija su djeca u inostranstvu i o njima nema ko da brine. Takođe, problem predstavlja i gdje zbrinuti izliječene pacijente koji su beskućnici, a nakon bolničkog liječenja trebalo bi još određeno vijeme da provedu u samoizolaciji. Situacija, po njegovom mišljenju, mora sistemski da se riješi za te pacijente, prenosi Kurir.

U Ministarstvu za rad ističu da se smještaj korisnika u državne domove radi obradom nadležnog Centra za socijalni rad, dok je smještaj u privatnim, predmet neposrednog ugovaranja sa korisnikom ili njegovim starateljem.

– U zavisnosti od situacije, povratak korisnika poslije liječenja, ako su ispunjeni prethodno iznijeti uslovi, prati Centar za socijalni rad, korisnik ili njegov staratelj – kažu nadležni.

Prema podacima od 4. maja, zaraženo je 350 korisnika i 97 zaposlenih u socijalnim ustanovama. Prema nezvaničnim podacima oko četvrtine umrlih od kovida 19 u Srbiji su upravo korisnici domova za stare.

– Postupajući po Uredbi Vlade, domovi za smještaj u kojima se pojavio virus organizuju karantin od 14 dana i sarađuju sa nadležnim epidemiološkim službama koje kontrolišu stanje u njima. Odluka o povratku korisnika sa liječenja se donosi na osnovu mišljenja epidemiološke službe i prethodi joj testiranje korisnika na virus i postojanje tehničkih mogućnosti doma da organizuje preventivnu izolaciju korisnika po povratku – navode u ministarstvu.

– Posjete u ustanovama socijalne zaštite još nisu dozvoljene, a onog trenutka kada budemo razmišljali o ublažavanju ove mjere, omogućićemo eventualno posjete na četiri metra udaljenosti. Srodnici neće moći da uđu u dom, već će biti dva metra od kapije, a na istom odstojanju će biti i korisnici sa druge strane – rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, prilikom posjete Centru za zaštitu odojčadi, djece i omladine u Zvečanskoj i Domu za stare na Voždovcu.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм