Svjetski šefovi policije strahuju

Kosovo u Interpolu, kriminal bez granica

  • 19.11.2018. 12:43

Član Svjetske asocijacije šefova policije Marko Nicović je ocijenio da svjetski šefovi policije strahuju da će se, ukoliko Kosovo uđe u Interpol, otvoriti beskrajna mogućnost za zloupotrebe, a kriminal više neće imati granice.

Nicović je rekao da svjetski šefovi policije, čijem je zasjedanju nedavno prisustvovao u Orlandu, strahuju da će ukoliko dođe do ulaska Kosova u Interpol kriminalci dobiti mjesto gdje bi biti zaštićeni, jer bi imali gdje da se sklone i gdje da se kriju. 

"Platiće da se tamo kriju. A plus što mogu bilo koga i staviti na poternicu, imali za to razlog ili ne. Bojazan je da bi se i naši zvaničnici mogli naći na poternici, samo da bi im vratili poniženja koja su doživeli kada su bili hapšeni", rekao je Nicović za TV "Pink". 

Povodom zasjedanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, gdje bi trebalo da se glasa o prijemu /samoproglašenog/ Kosova u ovu organizaciju, Nicović je ocijenio da kosovski Albanci već dugo planiraju ulazak u Interpol i da su pripremili razne poklone, roleks satove, automobile. 

Nicović je podsjetio da, prema statutu Interpola, za prijem nove članice u ovu organizaciju glasaju zemlje koje se nalaze u sali, gdje se održava zasejdanje Interpola. 

"One zemlje koje imaju politički stav da se ne glasa za Kosovo, možda će izaći iz sale i ostaće samo one koje hoće da glasaju za njih. Interpol je asocijacija kriminalističkih policija sveta i sada vidimo da može biti upotrebljen u političke svrhe, iako po suštini nije politizovan", rekao je Nicović.

Prema njegovim riječima, otvara se beskrajna mogućnost zloupotrebe i ona bude samo ograničena maštom. 

Stručnjak za bezbjednost Andreja Savić ocijenio je da je članstvo Kosova u Interpolu u ovom trenutku manje bezbjednosno, a više političko pitanje, te podsjetio da je ovo treći oficijelni pokušaj Prištine da uđe u članstvo Interpola. 

"Sada, vidimo iz dosadašnjih informacija da se tu ne biraju sredstva. Iako je u zoni visoke politike, sredstva se ne biraju. U pitanju su politička lobiranja, pritisci, primenjuju se i prljave metode, kupovine glasova, podmićivanje", kaže on. 

Savić ocjenjuje da sve to pokazuje na sumrak međunarodnog prava, jer Kosovo nije nezavisna država, a Interpol je nepolitička organizacija, ali se odigravaju veliki politički pritisci i politička borba. 

On je rekao da je očekivao da može da se desi da Kosovo dođe na dnevni red za glasanje i dodao da je geopolitička situacija takva da se Zapadu žuri da Prištinu integriše u neke globalne tokove. 

"Strategija Srbije je bila koncipirana na pravim i dobrim argumentima, ali nažalost, mi sada vidimo da međunarodno pravi ni ne postoji, već onaj koji je najjači on ima silu", kaže Savić. 

Glavni i odgovorni urednik srpske redakcije agencije "Sputnjik" LJubinka Milinčić je govoreći o incidentu na zasjedanju Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, kada je kosovski Albanac napao člana srpske delegacije, ocijenila da Albanci sa Kosmeta smatraju da je ulog toliko veliki da su sva sredstva dozvoljena. 

"To je potvrda da Kosovo ipak nije završena priča, jer ako je sve završeno onda nema potrebe da se tako bore za svaki korak ka zvaničnom priznanju. Izgleda da je zapad sebi postavio datume i granice do kojih mora da završi posao i sada je borba na život i smrt", dodala je Milinčićeva. 

Komentarišući pisanje medija da je Hašim Tači dao 1,3 miliona evra da ga skinu sa potjernice Interpola, Milinčićeva je ocijenila da je to jeftino, izrazivši nadu da Interpol ipak nije takva organizacija. 

Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka, je povodom pisanja medija da je Tači angažovao lobističku firmu kako bi se izbrisali njegovi krvavi zločini, ocijenio da bi bilo zaista poražavajuće ako bi jedna organizacija kao što je Interpol to dozvolila. 

On smatra da je samo stavljanje teme prijema /samoproglašenog/ Kosova na dnevni red Generalne skupštine Interpola loš indikator i da je očigledno da su lobiranja toliko jaka da i brojne države ne mogu da se odupru tome.

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!