Toksikolog

Kovačević: Posljedice bombardovanja osiromašenim uranijumom trajaće vijekovima

  • Извор: РТРС
  • 26.07.2022. 08:38

Toksikolog i nekadašnji direktor Centra za radiološku zaštitu u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu Srbije Radomir Kovačević rekao je da će posljedica NATO bombardovanja Srpske i Srbije trajati vijekovima.


Istakao je da je NATO koristio municiju sa osiromašenim i obogaćenim uranijumom.

Kovačević je rekao je da su ispitivanja, koja su domaći timovi radili poslije NATO bombardovanja 1999. godine, pokazala da je uranijum pronađen u svim biljkama i kod životinja, i domaćih i divljači.

"Pronađen je i u ljudima, a ozbiljne posljedice trpimo i danas - rekao je Kovačević, gostujući u Јutarnjem programu RTRS.

Ukazao je i na radioekološki monitoring koji je radio UNEP, tijelo UN koje se bavi ispitivanjem radioaktivnosti na cijeloj planeti, tokom i odmah poslije NATO agresije, u tri navrata.

"Mi smo dokazali i pokazali svijetu šta su koristili. Više ništa nisu negirali, nije bio samo uranijum 238, 234, 235, nego i plutonijum i masa drugih radionuklida", istakao je Kovačević, navodeći da nanočestice uranijuma sa kapima tečnosti u vazduhu stvaraju aerosol i one i dan-danas egzistiraju oko nas.