Istoričar

Ković: Beograd da dobije memorijalni centar žrtvama genocida nad Srbima

  • Извор: СРНА
  • 10.08.2023. 09:05

Istoričar Miloš Ković izjavio je da bi bilo dobro da Beograd dobije veliki memorijalni centar posvećen žrtvama genocida nad srpskim narodom u 20. vijeku, kako su to uradili Jermeni i Jevreji.

Ković je, povodom nedavnog potpisivanja Sporazuma Republike Srpske i Srbije o izgradnji memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu, ocijenio da je krajnji čas da se ozbiljno pristupi razvijanju kulture sjećanja o genocidu nad srpskim narodom u 20. vijeku, ističući da je to stvar "osnovnog fizičkog opstanka" srpskog naroda u budućnosti.

"Za razliku od jermenskog ili jevrejskog naroda, srpski narod je pretrpio genocid nekoliko puta u 20. vijeku. U Prvom svjetskom ratu, u Drugom svjetskom ratu, a sve je više tumačenja da se ono što se dogodilo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i na teritoriji Hrvatske, a naročito Kosova i Metohije, može nazvati genocidom nad srpskim narodom", naglasio je Ković.

Ko je bio ubijeni Fernando Viljavisensio?

Ko je bio ubijeni Fernando Viljavisensio?

On je istakao da je posljednji čas da se ovom poslu pristupi na ozbiljan način - uz poštovanje istorijske nauke.

"Ne smije se dozvoliti da ono što se radi i što će se činiti bude pod uticajem najnovijeg talasa revizionizma nad istorijskim činjenicama, uključujući i umanjivanje broja srpskih žrtava u logoru Jasenovac i na drugim stratištima iz Drugog svjetskog rata", upozorio je Ković, koji je profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

On smatra da je dobra ideja da memorijalni centri budu isti u Donjoj Gradini i u Beogradu, ali i da bi valjalo razmisliti o tome da Beograd dobije jedan veliki centar koji bi svjedočio o genocidu nad srpskim narodom, jer je premalo toga u udžbenicima istorije i spomenika koji podsjećaju na to.

Ković ukazuje da je potrebno da se u javnom mnjenju i u Republici Srpskoj i u Srbiji razvije svijest o tome da je srpski narod čak i prije 20. vijeka bio osuđen na uništenje, a da se tome pristupilo "u našem vremenu, u 20. veku".

Povrijeđene dvije osobe u pucnjavi na Petrovaradinu

Povrijeđene dvije osobe u pucnjavi na Petrovaradinu

"Vidimo da se to nastavlja i u 21. vijeku, jer u toku su pokušaji konačnog uništenja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i poništenja Republike Srpske, a naravno i asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji“, upozorava Ković.

On ističe da je krajnji čas da se pristupi izgradnji kulture sjećanja o genocidu nad Srbima.

"To nije samo stvar akademskog interesovanja, to je stvar osnovnog fizičkog opstanka našeg naroda u budućnosti. Bilo bi dobro da Beograd dobije jedan veliki centar koji bi bio posvećen stradalim u genocidu nad srpskim narodom onako kao što to rade jevrejski i jermenski narod", poručio je Ković.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i premijer Srbije Ana Brnabić potpisali su 4. avgusta u Banjaluci Sporazum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, i to u Donjoj Gradini i Beogradu.

U dokumentu je izražena opredijeljenost da radi njegovanja kulture sjećanja na žrtve ustaškog genocida pod okriljem nacističke NDH čiji vrhunac predstavlja sistem koncentracionih logora Jasenovac, budu izgrađena dva memorijalna centra, i to u Donjoj Gradini, kao mjestu stradanja na kojem su vršene egzekucije, mučenja i zlostavljanja i u Beogradu, kao glavnom gradu Srbije.

UZNEMIRUJUĆE! Pojavio se snimak ubistva Viljavisensija

UZNEMIRUJUĆE! Pojavio se snimak ubistva Viljavisensija

Potpisnici su se obavezali da će obezbijediti uslove da se centri izgrade u skladu sa najvišim standardima i da budu dostojni sjećanja na žrtve Jasenovca, kao i da će spomenici u Donjoj Gradini i u Beogradu biti istog izgleda.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je ubijeno 20.000 djece.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila

najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)